Med kulturen i fokus

Friday, 25 October 2013 05:40
KULTURVECKOR I såväl Lycksele som Arjeplog bjuder man in till samiska kulturveckor på hösten. För Lycksele är det andra året, medan man i Arjeplog arrangerar kulturveckan för tredje året. Konst, föreläsningar och musik är några av inslagen. Här följer ett smakprov av vad de båda veckorna har erbjudit.

TEXT KATARINA HÄLLGREN

FOTO JOHAN SANDBERG McGUINNE OCH MARIANNE HOFMAN

Lycksele1: Martin Kuorak, årets duodjipristagare på Sápmi Awards, gästade Lycksele med sina alster.

Lycksele2: Anne Wuolab, producent för kulturveckan i Lycksele, värmer sig vid elden där sameföreningen hade delar av sina aktiviteter. Bredvid henne sitter artisten Lovisa Negga som hade konserter både på skolan och för allmänheten.

Lycksele3: Mikael Jakobsson, ordförande för Lycksele sameförening, fanns givetvis på plats under veckan.

Lycksele4: Till sameföreningens tältkåta kunde man komma för att hjälpa till att tillverka samiska skyltar.

Lycksele5: Kaffepannorna stod alltjämt på elden för att besökarna skulle kunna ta sig en kopp rykande varmt kaffe. Lena Lundin-Skott och Per Olav Sara vilar benen en stund.

Arjeplog1: Konstnären Roland Pantze bjöd på vernissage och konstutställning på Silvermuseet under kulturveckan i Arjeplog. Han föreläste även om sitt konstnärskap och sin själsfrände, lodjuret.

Arjeplog2: StoorStålka fanns på plats under helgen för att bland annat erbjuda workshop i snabbvävning.

Arjeplog3: Jojkdoktorn Krister Stoor höll jojkworkshop i Arjeplogs kyrka och han bjöd även på en konsert under kulturveckan.

Arjeplog4: Projektet Mánáj Vuöllie, som är en del av Umeå2014, gästade Arjeplog under kulturveckan. Under ledning av Cecilia Persson och Jörgen Stenberg får barn från sex år vara med och återuppväcka jojken.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör