Tuesday, 05 July 2011 20:12
Efter två år med trä- och hornslöjd fortsatte Jonas Zakrisson över till slöjdsalen på andra sidan trappen. Därmed är han den första manlige eleven på skinn- och textillinjen, så långt tillbaka någon kan minnas.
– Målet är att kunna sy åt mig själv, säger han.
Text och foto: ÅSA LINDSTRAND
Jonas Zakrissons ursprung avslöjas av kolten som hänger på provdockan bredvid sybordet. Den är i klassiskt Jukkasjärvisnitt, men sydd i jeanstyg och med glittertråd. Kragens insida är fodrad med ett brokigt guldmönster mot röd botten. Det är hans femte kolt. Sin första sydde han i åttan.
– När jag ändå hade gått två år på trä och hornlinjen här på Samernas, tyckte jag att det var lika bra att fortsätta ett år till, på skinn och textil. Hittills har jag bara fått positiva kommentarer. Det finns säkert de som tycker att det är fel, men de säger inget.
Flera tjejer har genom åren gått på trä- och hornslöjdsutbildningen. Men det har alltså dröjt till nu innan första killen hittade till skinn- och textilslöjden. Skillnaden kan, tror Jonas Zakrisson, bero på att tjejer är mer medvetna om jämställdhet.
– Tjejer kanske är mer inriktade på genustänkande. Killar väljer hellre trä och horn, och går inte vidare till skinn- och textil.
Han tycker inte att det ena är roligare än det andra. Däremot, säger han, tycker han att skinn- och textilhantverket är svårare. Bland annat därför att reglerna inom skinn- och textilslöjden är striktare. Han konstaterar också att han som trä- och hornslöjdare har nytta av det han lär sig på skinn och textillinjen.
– Det handlar till exempel om hur skinnen hanteras och hur man tvinnar sentråd, säger han.
Jonas Zakrisson har bott i Jokkmokk sedan han var liten. Han började på samisk integrering i sexan, och gick sedan det samiska gymnasieprogrammet på Bokenskolan. Där fyllde han ut sin utbildning genom att lägga in slöjd också på håltimmar. På det viset fick han både trä- och hornslöjd och skinn- och textilslöjd. Efter gymnasiet fortsatte han direkt till Samernas utbildningscentrum. Han konstaterar att det är genom skolsystemet han har lärt sig slöjda.
– Och här på Samernas har jag lärt mig väldigt, väldigt mycket. På gymnasiet sydde vi efter färdiga mönster. Här har vi lärt oss allt från grunden, som mönsterkonstruktion.
Nu är han 21 och hoppas att slöjden så småningom ska kunna försörja honom.
– Men då blir det främst trä- och hornslöjd, som var min plan från början. Sy kommer jag mest att göra till mig själv.
I sommar ska han jobba ihop pengar. Han konstaterar att han behöver en bandsåg och någon form av slip. Mycket, eller egentligen allt, säger han, går ju dock att göra manuellt. Och han har fått något av ett drömsommarjobb för en nyutexaminerad slöjdelev.
– Jag ska vara på Sámi Duodji här i Jokkmokk, så där får man säkert mycket inspiration. Sedan ska jag försöka komma igång med mitt eget slöjdande. Jag börjar väl hemma i garaget.
Bildtext:
Som manlig elev på Samernas utbildningscentrums skinn- och textillinje är Jonas Zakrisson banbrytande. Hans femte egenhändigt gjorda kolt är snart färdigsydd.