ENTREPRENÖRER Renskötaren Jonas Vannar kan numera även titulera sig bryggare. Tillsammans med sina kompanjoner David Björkén och AnnikaFredriksson startar han inom kort företaget Jokkmokks Bryggeri som ska tillverka öl.

 

TEXT ÅSA LINDSTRAND FOTO PRIVAT

 

Jonas Vannar är renskötare i Sirges sameby och utbildad biolog. Men han har också ett intresse för mat och dryck och kombinationen av dem båda. När han stod och byggde upp restaurangkåtorna till förra årets vintermarknad kom det en person och fotograferade jobbet. Killen började prata och Jonas tyckte att han kände igen rösten. Det visade sig att han hade hört den på Vinguidens filmsnuttar. Rösten tillhörde nämligen David Björkén, numera kommunikatör på Jokkmokks kommun, men tidigare anställd åt bland annat just Vinguiden. När hans arbete förändrades i och med en ny organisation hade han redan börjat fundera på att flytta norrut, till hemtrakterna kring Boden. En gammal bekant, Annika Fredriksson som är kommunikationsstrateg på Jokkmokks kommun, tipsade honom om jobbet i Jokkmokk. Jonas Vannar och David Björkén fann snart varandra i det gemensamma intresset för mat och dryck och så småningom började en idé växa fram: Kanske ett bryggeri i Jokkmokk?
– Att göra vin är ju svårt i Jokkmokk, men öl, tänkte vi, är ju en fullt rimlig tanke. Svenskarnas dryckesvanor har utvecklats mycket på senare år. Många är mycket mer medvetna om vad de dricker. Man vill gärna ha bra historier knutna till produkterna, säger Jonas Vannar.
Sagt och gjort, men de kände att de behövde en tredje person. Jonas Vannar beskrivs som praktiskt lagd, en fixare, med passion för smak, mat och dryck. David Björkén hade sin bakgrund som marknadsförare och erfarenhet från vinbranschen. När Annika Fredriksson också kopplades till teamet kände de att deras sammanlagda kompetens var komplett.
– Annika är ju den som har klart mest affärserfarenhet av oss. Hon har ett enormt nätverk och brinner för landsbygdsutveckling och företagande, säger David Björkén.

 

ÖL ÄR INNE. Ipa-trenden är stark, och ale och ipa är också vad Jokkmokks bryggeri kommer att satsa på till att börja med. Ett bryggeriverk är beställt från Italien. Det ska installeras i lokaler som ägs av en samisk viltförädlingsfirma i Jokkmokk. Där kommer Jokkmokks bryggeri att hyra in sig. Fram till dess brygger de nya bryggarna småmängder hemmavid.
– Till Jokkmokks vintermarknad kommer vi att ha ett färdigt öl till provsmakning för en mindre grupp inbjudna gäster, berättar David Björkén.
Så småningom kommer de att prova att lägga in örter och växter som använts traditionellt i Jokkmokk för att sätta sin unika prägel på sin öl. Det är mycket kemi i ölbryggning. Men också biologi, tillägger biologen Vannar, eftersom det handlar om jäsning och levande organismer.

David Björkén säger att de också har besöksnäringen i åtanke i sin satsning. Många är de besökare som frågat både på Systembolaget och på hotell och restauranger i Jokkmokk efter ett lokalproducerat öl.
– Vi både nyttjar och kompletterar Jokkmokks varumärke, tillägger Jonas Vannar.

Som renskötare ser han i bryggeriet chansen till en bisyssla både är rolig och inte inkräktar på det som är viktigast för honom, nämligen renarna. Och att brygga öl, säger han, är betydligt roligare än att jobba på repstopp i gruvan.
Men det är en ganska ovanlig binäring till renskötseln?
– Ja, idag är det egentligen bara fantasin som sätter stopp för vad man kan komplettera renskötseln med. Och man kan få etableringar till Jokkmokk som berikar istället för utarmar kommunen.

 

Bildtext:
”Tanken är att Jokkmokks bryggeri ska vara en del av Jokkmokks näringsliv och något man är stolt över, precis som Jokkmokks Korv eller Jokkmokks Tenn,” säger Jonas Vannar, längst till höger, som tillsammans med David Björkén och Annika Fredriksson nu startar Jokkmokks bryggeri.

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör