Staare anknöt bakåt och blickade framåt

Det blev en rivstart. Med solens ankomst över horisonten som startskott drog det igång. Jokkmokks marknad fick detta år nöja sig med att vara uppvärmning inför den stora händelsen, Staare2018. Vintermarknaden får nog sägas ha utvecklats till ett duodjeparadis och många gånger också en musikfestival. Det är vernissager och försäljning av förstklassig duodje i varje möjlig lokal under de första dagarna i februari. Roligt är det. Alltid en särskild stämning i luften. Som journalist kan jag dock sakna de där förstklassiga föreläsningarna som en gång var så många på Ájtte att man inte kunde skriva om dem alla. Då det samiska museet tog täten när det gällde att utanför universitetsmiljön uppmärksamma aktuell samisk forskning. Så är det inte längre. Visserligen anordnades ett fint seminarium om fjällandskap i förändring, men en del av den forskning som presenterades där kan inte sägas vara purfärsk. Och där måste det för övrigt ha brustit kopiöst i marknadsföringen, för det var föreläsarna som fick lyssna på varandra. Publiken uteblev.

MARKNADEN KAN förstås inte jämföras med Staare2018, som var ett engångsarrangemang med helt andra resurser. Men ett hejdundrande program hade arrangörerna i alla fall lyckats få ihop. Där var seminarier och föreläsningar dagarna i ända i universitets stora salar, men också i sjukhusets hörsal. Där var konst, språk, politik, sport och nöjen. Jag tror inte att ett enda av det samiska samhällets alla ben saknades. Staare förmedlade känslan av förankring bakåt, av vitala diskussioner i samtiden och om att det finns en framtid. Också Samefolket fanns med på ett hörn, eftersom vi hade premiär för det vi kallar Samefolket Forum. Tillsammans med några mycket kompetenta föreläsare genomförde vi ett seminarium på temat om det går att berätta rätt om samer. Viktiga frågeställningar om urfolksjournalistik och vem som äger berättelserna. Seminariet spelades in av UR och kommer att sändas framöver, så håll utkik!

I DET HÄR numret av Samefolket får ni, förutom att ta del av något av det som hände i Staare och på Jokkmokks marknad, träffa den unge renskötaren Johan Andersson i Jonatan Stålhös porträtt. Vi ger er också en samlad bild av hur tankegångarna kring hovrättens dom i Girjasmålet går och en snabbsummering av vad som hände på plenum. Som alltid med mera.

I alla fall här i de norra delarna av Sábme har det varit en mycket tuff vinter med stora snömängder. Många är de renar och andra djur som har fått ge upp. Den här tidningen landar hos er kring vårdagjämningen. Snart kommer det att vara ljus över hela Sábme. Låt oss hoppas att det inte bara gäller årstiden, utan hela samhällsklimatet. Låt oss hoppas att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnkes brandtal i Staare, liknande de andra hon har hållit under mandatperioden, också omsätts i praktisk handling. Så kan våra efterkommande fira med större frid i sinnet om hundra år.

ÅSA LINDSTRAND

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör