Jokkmokks marknad

Friday, 22 February 2013 23:42

Petter Tjikkom kollar in en av de kälkar han tillverkat för att sälja på marknaden. Han har många olika modeller att välja bland. ”Den största kälken sålde jag direkt”, berättar han. En trend under senare år är det växande antalet samiska försäljare ute på själva marknadsområdet och att kvalitén på utbudet blivit högre.

Kontrasterna i Maxida Märaks liv reflekteras i hennes glasögon: Kära gudmor Kajsa Westin och det mindre kära kommunalkontoret där den gruvvänliga kommunledningen huserar.

Ella-Karin Blind från Stenträsk skannar av utbudet på marknaden.

Visit Sápmis Lennart Pittja är nöjd över marknaden och de nya diplomerade företagen i Sápmi Experience.

Britta Marakatt-Labba tillverkar lerfigurer i utställningen om Markanvändning på Ájtte.

Reportern Jörgen Heikki och Nils Walkeapää samspråkar vid förslagslådan till sametingsvalet.

Lena Lundin-Skott försjunker i tankar över utställningen om Markanvändning på Ájtte. Hennes rötter finns i Björkvattsdalen, som utställningen bland annat handlar om, så hon känner extra starkt för utställningens budskap.

När marknaden pågick som bäst kom de gående genom folkvimlet. Tre svartklädda med masker föreställande kända människorättskämpar för sina ansikten. De drog på pulkor och i pulkorna låg stenar. På deras ryggar fanns skyltar med budskap om att stoppa exploateringarna av samernas mar-ker. En tyst manifestation mot rovdriften av naturresurser.

Sångaren Elina Israelsson med rötter i Bieggaluokta i Storlule och låtskrivaren Mandy Senger, Västra Strand, Porjus, blir fotograferade inför musiktävlingen Sápmi Grand Prix, dit de har skickat ett bidrag.

Anne Wuolab sålde marknadens tveklöst godaste kaffe på sitt kafé, Aejggie, i källaren på Samernas utbildningscentrum.

Tua Rydberg besöker fjolårets Asa Kitok-stipendiats Nils-Johan Labba utställning på Sameslöjdstiftelsen.

Nils-Johan Labba hade en rikt utsmyckad och välbesökt utställning på Sameslöjdstiftelsen. Jokkmokks marknad är ett tillfälle att betrakta ny såväl som traditionell design med samiska avsändare, både på utställningar och i folkvimlet.

Ylva Maria Pavval var glad moderator vid den årliga klimatkonferensen Jokkmokk Winter Conference.

Henrik Blind och andra ur lokalbefolkningen håller ögonen på vad gruvbolaget som vill öppna en gruva utanför Jokkmokk har för sig.

Vintermarknaden betyder många kära återseenden. Här är det Gun Aira som stöter på en gammal bekant.

Sara Pavval Suorra med dottern Ida Sofie Suorra hade klätt sig ordentligt för den klassiska marknadskylan.

Systrarna Lena och Mia Viltok visade upp sina alster under en föreställning med namnet Viltok Creations. Sara Elvira Kuhmunen var en av modellerna.

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör