Jåhkåmåhkke har landets enda samiska gymnasieprogram

Monday, 03 July 2017 06:33
UTBILDNING
Samiskt gymnasieprogram

EXAMENSTIDER Marja-Lisa Rannerud och Elle-Mina Kuoljok Baer går på landets enda samiska gymnasieprogram, som finns i Jokkmokk. De ångrar inte en sekund att de valde utbildningen, där de bland annat får ägna sig åt duodje och samiskt hantverk, samiska språk och renskötsel. Under våren har de bland annat haft en en slöjdutställning på Sámi Duodji.

TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND

I Sábme och Sverige har det varit skolavslutningar. Inte minst i Jokkmokk är det många samiska barn och ungdomar som har påbörjat en lång och kanske ledig sommar. I Jokkmokk finns nämligen möjlighet att utan uppehåll få en helt eller delvis samisk utbildning ända upp till eftergymnasial nivå. Ibland finns det till och med högskolekurser på orten. Den samiska gymnasieutbildningen i Jokkmokk är den enda i Sverige. Den har riksintag, vilket betyder att ungdomar från hela landet kan söka till den och att de då söker på samma villkor som till utbildningar i hemkommunen

En av dem som hittat till gymnasieutbildningen i Jokkmokk är Marja-Lisa Rannerud från Malå.

– Två av mina syskon har gått samiska programmet här och varit jättenöjda, så jag tvekade aldrig att göra det jag också, säger hon.

Det samiska gymnasieprogrammet är en del av samhällsprogrammet. Den samiska inriktningen innebär att eleverna till exempel har duodje, samisk hantverkskultur, samiska språk och samisk historia på schemat. Marje-Lisa Rannerud och Elle-Mina Kuoljok menar att de samiska inslagen upptar en ganska stor del av utbildningen. Eftersom det är en del av samhällsprogrammet ger den förstås också behörighet till att läsa visare på universitet.

– Jag vet inte riktigt vad jag vill göra och då är det här en bred och bra utbildning. Men jag valde också samiska programmet för att jag ville lära känna andra samer. Det har jag gjort och det är superroligt, säger Elle-Mina Kuoljok Baer och Marja-Lisa instämmer och säger att hon har fått ett stort kontaktnät genom gymnasieprogrammet i Jokkmokk.

ELLE-MINA KOMMER från Jokkmokk och under läsåret som gått var hon den enda från orten som gick samiska programmet. I våras fick eleverna ställa ut sina duodjealster på Sámi Duodji/Sameslöjdstiftelsen under två veckor. Bland de tolv elever som deltog i utställningen finns förutom Malå och Jokkmokk också hemorter som Krokom, Karesuando och Stockholm. De har skapat både traditionell slöjd och mer nyskapande hantverk, allt från väskor och knivar till servetthållare och klädhängare. Marje-Lisa och Elle-Mina satsade på grejer de behövde.

– Jag behövde en ny märkarkniv och en guksie, så då gjorde jag det, konstaterar Marja-Lisa medan Elle-Mina ställer ut en väska i kläde med silverband och skinn.

– Jag hade aldrig sytt en väska i tyg förut och tyckte att jag behövde en för lite finare tillfällen, säger hon.

Både Marja-Lisa Rannerud och Elle-Mina Kuoljok Baer rekommenderar andra att söka till det samiska gymnasieprogrammet i Jokkmokk.

– Jag tycker det verkar som att intresset för samiska programmet växer. Man borde sprida över hela landet att det här möjligheten finns, säger Marja-Lisa Rannerud.

Fotnot: På Samefolkets facebooka-sida finns bilder från gymnasieelevernas slöjdutställning på Sámi Duodji i våras.

Bildtext:

Marja-Lisa Rannerud och Elle-Mina Kuoljok Baer är båda mycket nöjda över att ha valt samiska programmet i Jokkmokk som gymnasieutbildning. I maj ställde de och de andra eleverna ut sin slöjd på Sámi Duodji.
Last Updated on Monday, 03 July 2017 06:33

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör