Inte maximalt, Max!

Saturday, 27 February 2010 02:29

Det är Samernas nationaldag och Max Mackhé är i Gamla hallen på Ájtte för att sjunga och sälja snygga t-shirts. Jag springer omkring och fotar, och det gör också några andra fotografer. Men jag upptäcker senare att jag inte lyckades ta en enda bild där man ser dem le. Max tittar i golvet och hans två vapendragare tittar på sina instrument. Kanske är de trötta – det här är visst gruppens tredje spelning av totalt fyra spelningar under årets marknad.

Jag har redan tidigare hört många av sångerna, men det är kul att höra dem live. Max sjunger bra. Dessutom bjuds vi på två uruppföranden. Det ena på samiska: Tracy Chapmans The promise översatt till Lohpádus. Det andra är en berättelse på svenska om en man som tvingas flytta söderut: ”Ett gammelmanshjärta som själver i smärta…” Och här hörs också munspel och det är lite kul.

Max presenterar sångerna genomtänkt och trevligt och berättar sångernas bakgrundsberättelser. Han pratar bara svenska även om de flesta sångerna är på nordsamiska.

Allra bäst gillar jag The dog inside, för i den sjunger alla tre musikerna. Det är bra tryck och plötsligt dyker lite rock’n’roll-känslor upp i det vita rummet. Och rock’n’roll får visst dessa grabbar att leva upp.

Text: VILLE SÖDERBAUM
Last Updated on Saturday, 27 March 2010 17:02

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör