Ihärdiga och uthålliga elever ställde ut

Det har varit ett ovanligt år för slöjdeleverna på Sámij åhpadusguovdásj. När den fysiska vintermarknaden ställdes in var frågan hur det skulle bli med elevutställningen. Men andraårseleverna ville visa upp sina arbeten och tog tag i saken. Lämpligt nog heter årets elevutställning Hïevedh.

– Det betyder att hålla ut i en svår situation, och det tycker vi att vi har gjort, säger Nelly Engström.

Eleverna på trä- och hornutbildningen har fått vara på plats i skolans lokaler även under pandemin. Dels är de inte så många det här läsåret, och dels kräver deras verksamhet tillgång till maskiner som inte alla kan förväntas ha hemma. Skinn- och textileleverna, däremot, har fått färdigställa många av sina alster hemma. Till årets vintermarknad satsade de stort på webbsidan elevutstallning.se och marknadsförde sig och sin utställning på Instagram. Via webben kunde folk sedan boka in sig för att se utställningen på plats. När Samefolket besöker den är det Nelly Engström från Vilhelmina och Elsa-Marja Gaebpien-Njaita som guidar. 

Nelly Engström och Elsa-Marja Gaebpien-Njaita har bland annat sytt mössor till årets utställning av andraårseleverna vid Sámij åhpadusguovdásj. 

– Det ingår i utbildningen andra året att bygga en utställning och i år fick vi verkligen fundera på en lösning. Det här har fungerat bra. Jag tror att det digitala kommer att vara en stor grej och en bra plattform även i framtiden, säger Nelly Engström.

Hon får medhåll av Elsa-Marja Gaebpien-Njaita. Hennes familj finns på norska sidan och har därför inte kunnat komma till årets utställning.

– Så det känns jättebra att de har kunnat delta digitalt, säger hon.

ELSA-MARJA HAR bland annat ett par bällingskor, gåjkieke, med på utställningen. Det är hennes tredje par och de hon är mest nöjd med hittills.

– Det är spetsen som är mest tricky, och den har jag inte varit nöjd med på mina tidigare skor, säger hon. 

Under hösten gjorde hon ett par gaalsohkh  och hon har också två mössor med på utställningen. Hon berättar om högtidsmössan för gifta kvinnor i umesamiskt område. 

– Den var kul att sy. Det är en mössa som håller på att försvinna. I vår familj var min moster den första som tog tillbaka den. 

Också Nelly Engström har gjort gaalsohkh och en sydsamisk kvinnomössa, stielietjohpe. Tillsammans med övriga elever ställer hon och Elsa-Marja ut 29 alster. Mjukslöjden dominerar stort, men Matto Skum bidrar med två föremål i trä och horn bland silverbälten, kikarfodral, koltar och väskor. Och liksom vid varje års utställning slås besökaren av hur snabbt eleverna blir skickliga hantverkare.

– När du väl kommer in på Samernas och helt omsluts av slöjden, så utvecklas du väldigt snabbt, konstaterar Nelly Engström.

TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör