Giellacirkus gör språket lekande lätt

Lisa Kroik, Anna Kroik och Sally Hellsten tyckte Språkcirkusen var jätterolig och att det var lätt att lära sig både siffror och ord på samiska.

BARN Det var fullt ös i Språkcirkusen, arrangerad av Giron Sámi Teáhter, under Sameveckan. På ett lekfullt och roligt sätt fick ivriga barn, med hjälp av en trollkarl, en clown och en akrobat närma sig det samiska språket.

 – Tanken med Språkcirkusen är att stärka barnen i sin språkidentitet och att så ett frö till att vilja lära sig, säger Elina Israelsson, lulesamisktalande skådespelare.

 

TEXT OCH FOTO YVONNE RITTVALL

 

I Hamnmagasinet bjuder en clown glatt in barnen, som är mellan sex och elva år gamla, till Språkcirkusens värld, där ett cirkustält är centralt på scengolvet. Barnen deltar själva i bland annat akrobatik, jonglering, breakdance, rullar sig som köttbullar och tävlar på käpprenar. Här, där misstag och tokigheter är okej och man har kul tillsammans, blir även språket en spännande lek.

  – I leken snappar de orden eftersom. Skolmiljön kan bidra till språkspärrar eftersom man ska prestera så mycket där, säger Elina Israelsson.

 

I GIELLACIRKUS ingår även flerspråkighet då de medverkande talar många olika språk: Nordsamiska, sydsamiska, lulesamiska, svenska, finska och spanska.

  – Det lilla man kan av språket vågar barnen använda när det är lek. Med större självförtroende uppstår viljan att lära sig mer. De upptäcker att den samiska man pratar hemma är ett språk som även pratas här och som man kan göra sig förstådd med. Detta bidrar till insikt om att det samiska inte är så svårt, säger Elina Israelsson och tillägger:

  – Språkcirkusen är ett fantastiskt koncept!

Det var det många som höll med om när arrangemanget var slut.

  – Det var jätteroligt. Man fick göra kullerbyttor och röra på sig mycket. Vi räknade, jag kan räkna till 99 på sydsamiska, och lärde oss nya ord. Och så pratade vi mycket, berättar sjuåriga Sally Hellsten.

Medan Lisa Kroik, fem år, tyckte att renarnas bajs av choklad var bäst, ansåg hennes mamma Anna Kroik att det var värdefullt att dottern fick höra samiska på ett lekfullt och roligt sätt.

  – Så att hon inte tror att det bara är hennes pappa som pratar språket.

Erik Rosales, Patricia Fjellgren och Siri Hamari i Språkcirkusen inspirerar barnen till att våga prata och lära sig av varandra.

 

DET VAR PATRICIA Fjellgren som kom på idén till språkcirkusen som under våren 2018 turnerar i Sverige, Norge och Finland. 2017 fick hon Språkrådets Minoritetsspråkspris för sitt arbete med att revitalisera de samiska språken, bland annat via samiskt språkcentrum.

 

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör