En resa i raketfart

Wednesday, 03 July 2013 22:05

LAPONIA Tag plats, spänn fast säkerhetsbältena.

Vad som på utsidan ser ut som en kåta, förvandlas snart till en raket. En raket som tar dig från Ájtte museum ut på en färd genom världsarvet Laponia.

TEXT OCH FOTO TOR LUNDBERG TUORDA

En röd knapp blinkar uppfordrande i ett nedsläckt centrum av kromade rör. Det känns lite farligt, spännande. Går liksom inte att låta bli att trycka. Och när fingret vidrört knappen så vips befinner du dig i torvkåtan utanför museet. Eller ja, egentligen omges du av en bild av torvkåtans väggar. Golvet vibrerar och raketkåtan lyfter över Ájttes tak där den återigen byter skepnad och förvandlas till en helikopter. Det är stundtals lite svårt att hålla balansen. Den nya informationsnoden Laponia Maniac är Ájttes senaste sätt att besöka Laponia, producerad av museieintendenten Elina Nygård Hansson.

– Det var bara att spinna lös och tänka på barn och ungdom. Förutom 3D-resan över världsarvet rymmer Laponia Maniac en mängd aktiviteter för barnen, säger hon.

En 270-gradig vy öppnar sig och raskt avverkas de tolv milen till Kvikkjokk för landning på Kyrkbacken. En långsam panorering över byn följer. Så lyfter farkosten igen. En ripfjäder uppenbarar sig och far hit och dit i synfältet. Det är den samiska lyckofjädern som ledsagar resenären genom hela Laponia. Helikoptern flyger lågt och dess underrede snuddar vid fjälltoppar. Det vibrerar och låter.

Från Jiegnaffo görs ett härligt kamerasvep över Badjelánndas vidder. Nytt lyft, ny vindlande färd till Stáloluokta, Tuorpons sommarviste vid den grönskimrande Virihávrre. Ledsagade av Sofia Jannoks skönsång i surroundljud far vi vidare mot Áhkkás glaciärer, för att sedan landa på ännu ett fjäll i Stora Sjöfallets nationalpark. Flygturen är en hisnande resa över Laponias fjällvärld, men Sjávnjá och Muttos, det vill säga Laponias skogar och myrland, överflygs tyvärr bara på hög höjd. Kontakten med den delen av kulturlandet saknar därför närvarokänsla. Efter 10-15 minuter tar flygresan slut där den startade. Längden beror på hur länge man stannar vid varje landningsplats.

Elina Nygård Hansson funderade på olika alternativ för presentationer, men allt skulle bli på tok för dyrt. Hon undersökte därför den digitala världen och om det gick att få tillstånd att använda Googles kartor. Jodå. Google tipsade till och med om några tidigare anställda som kunde göra en grafisk show. Hon ringde till Paul van Dinther i Nya Zeeland och frågade om han kunde hjälpa till. Men han var helt ointresserad till en början.

– Han tyckte alltihop såg platt och tråkigt ut, säger Elina.

Efter viss övertalning tog sig dock denne guru på 3D-animeringar och Google Earth sig an uppgiften. En ny digital presentation av Laponia skulle göras. Kravet var att tekniken skulle vara kostnadseffektiv och att det inte skulle tjorva. Flitigt skypande mellan Nya Zeeland och Jokkmokk följde. I februari reste Elina Nygård Hansson dit för att fila på detaljerna. I slutet på maj kom Paul van Dinther till Jokkmokk, redo att montera Ájttes nya attraktion. Hans tidigare erfarenheter av liknande installationer var nämligen att han måste göra allting själv.

– Personalen brukar mest bara stå och titta på medan jag jobbar, men inte här, berömmer han Ájttes stab.

Bildtexter:

Laponia1: Paul van Dinther, Laponia Maniacs häftigaste kreatör.

Laponia2_1: Paul van Dinther betraktar lycklig lyckofjäderns svirrande färd i sin animerade attraktion på Ájttes nyaste utställning Laponia Maniac. Fjädern är gjord av Hobbits skapare.

Laponia3: På golvet i det miniatyrlika Cosmonova går man på en högupplöst karta över hela världsarvet Laponia, som också kan vibrera.

Laponia4: I Laponia Maniac ryms också pedagogiska delar där besökaren får rulla rätt rulle för talade samiska terrängord på de tre varieteterna. Elina Nygård Hansson rullar rätt för Mats Spiks inspelade röst för suoloj på lulesamiska.

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör