Samernas 70 – Röster

Wednesday, 03 July 2013 22:00

”Jag gick på Samernas första året skolan fanns i Jokkmokk, 1945 – 1946, och elevhemmet ännu inte var helt färdigbyggt. För mig som skogssame betydde tiden på Samernas mycket. Vi skogssamer fick inte gå på Sameskolan utan var hänvisade till arbetsstugan. Varje dag passerade vi Sameskolan och förstod inte varför vi inte var som andra samer. På det här viset blev vi avskilda från det samiska och lärde inte känna andra samer. På Samernas drabbades jag därför av en identitetskris och hängde först in kolten i garderoben, tills några av mina vänner uppmanade mig att ta på mig den. Det gjorde jag och sedan dess har jag burit den utan att tvivla. Vi hade hur roligt som helst på Samernas och tiden på skolan gav minnen för livet.”

Eva Teilus Rehnfeldt som besökte 70-årsjubileet tillsammans med Elsa Teilus.

”Jag jobbade på Samernas i 21 år, större delen av tiden som ekologilärare. De åren var min bästa tid i yrket som lärare. För mig var det ett drömjobb. Jag tror det var mitt brinnande intresse för de nordliga trakternas ekologi och den samiska kulturen som lockade elever från hela landet till Samernas. Vi gjorde exkursioner varje onsdag och alla elever skulle göra tio dagars praktik hos en renskötare. Att det gick att genomföra var tack vare att dåvarande rektorn Per Mikael Utsi förstod mina tankebanor och hjälpte mig att hitta handledare. Jag ville att eleverna skulle bli vana att vistas i alla naturtyper under alla årstider och då passade det bra att knyta det till rennäringen som utnyttjar hela landskapet. Många som gick på ekologilinjen kom att stanna i Jokkmokk och ett par stycken har blivit forskare inom samiska ämnen.”

Kjell Hedmark, mångårig lärare på ekologilinjen och rennäringslinjen på Samernas.

”På Samernas blev man bekant med samer från Karesuando till Idre. En del blev ens vänner för livet. Vi läste språk och slöjd och lite av varje. Man ska vara rädd om de lärdomar man fick här. Nu har vi kommit till det här jubileet för att träffa gamla kurskamrater och höra hur de har det.”

Ingrid Lövström och Astrid Pirak gick på Samernas folkhögskola på 1950-talet.

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör