Domaren: ”I 30 år tillämpades lagen fel – sedan ändrade man lagen”

Lars Höijertz är en av få domare som dömt till bröderna Sunnas fördel. Idag säger han, att det han upplevde under åren som domare i Norrbotten var en felaktig rättstillämpning som tog avstamp i rasism och kolonialism. Det var han och någon mer domare som så småningom dömde till bröderna Sunnas fördel.

Anders Sunnas familj har kämpat i nästan ett halvt sekel för sin rätt till renskötsel i Sattajärvi. I sin konst skildrar Anders kampen och hur han upplever myndigheter och tjänstemän. 

Lars Höijertz har sedan figurerat utan att synas som bröderna Sunnas juridiska stöd genom många av deras oräkneliga processer. Och det han säger sig ha upplevt inom förvaltningsdomstolsväsendet är något som andas om inte korruption, så i alla fall godtycke och politik. ”Så fort det luktade minsta lilla Sunnas satte sig kammarrätten på tvären. Processbestämmelser har använts till men för bröderna Sunna och länsstyrelsen har vägrat att pröva saker. Så där har det hållit på genomgående. Skulle du och jag syssla med det som länsstyrelsen och kammarrätten har gjort, skulle vi kallas bedragare,” säger han.

TEXT ÅSA LINDSTRAND ILLUSTRATION ANDERS SUNNA

Vill du läsa hela artikeln?

Beställ din tidning genom knappen nedan. Vi ser fram emot att kunna erbjuda alla våra prenumeranter både en tryckt och digital tidning, från och med den 1 juli 2020.
Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör