Årets Arvidsjaurbo håller högt tempo

Thursday, 23 February 2012 16:16

Som 12-åring började han tävla i skotercross och nu är 19-åriga Petter Nårsa etablerad i skotereliten. Nyligen vann han sitt andra SM-guld i stadioncross. Samma vecka blev han prisad på hemmaplan när han fick utmärkelsen Årets Arvidsjaurbo.

I totalt sju säsonger har Petter Nårsa från byn Moskosel, några mil norr om Arvidsjaur, tävlat i skotercross. Från början i ungdomsklassen så snart han hade åldern inne, med varierat resultat.

– Det gick inte så värst bra i början av min karriär. Jag var så liten och hade inte riktigt den viljan som behövdes.

Men övning ger färdighet och resultaten började komma. Sista året Petter tävlade i ungdomsklassen vann han SM-guld och då började han inse att hans talang kunde leda till något mer.

När Petter lämnade ungdomsklassen hoppade han över flera klasser och valde att börja tävla i den högsta klassen.

– Jag kände att det är ju där man vill vara och dit man ska till slut. Det var tuff konkurrens men jag klarade mig ganska bra, och det var tur, annars hade man kanske blivit avskräckt.

Nu är Petter Nårsa, Moskosels SK, ett namn i skoterkretsar. I början på året vann han guld i Artic Cat Cup för tredje året i rad och i slutet på januari vann han SM-guld i stadioncross för andra året i rad. Trots framgångarna är han aldrig säker på hur slutresultatet blir.

– Man är aldrig säker på att vinna. När det är så tight bana kan vem som helst göra det. Den här gången tog jag inte starten så jag fick köra upp mig, men det är roligt att få passera konkurrenterna någon gång. Det finns några förare i toppen som är kapabla att vinna och den här gången var det jag.

Ett par dagar senare tog stod Petter Nårsa på den lokala näringslivsgalan i Arvidsjaur och fick ta emot priset som Årets Arvidsjaurbo.

– Det är klart, ett SM-guld är ju större eftersom det är inom sporten jag håller på med, men det var jätteroligt att bli Årets Arvidsjaurbo. Jag visste inte ens att jag var nominerad, så det kom som en överraskning när de ringde och berättade.

Förutom äran tilldelades Petter 10 000 kronor att skänka bort och pengarna gick givetvis till en skoterklubb i byn.

Petter Nårsa ägnar sig helhjärtat åt sin sport, och tiden fördelar han mellan att träna och skruva i skotrarna. Mellan tisdag och torsdag är det träning som gäller, på bana, och då kör han 20 minuters heat gånger tre och han tränar även på gym.

– Det låter kanske inte så mycket, men det här är nog bland det jobbigaste man kan göra. De som inte provat klarar inte fem minuter ens.

Styrkan är viktig för att orka manövrera skotern, men allra viktigast är konditionen.

– Man ska orka hela dagen. När det är tävling kan det ibland vara tre heat under en dag och ju mer tränad man är desto bättre kan man återhämta sig.

Tjusningen, säger Petter, är ju självklart att vinna men också att känna att all träning och allt slit ger resultat.

I USA är sporten stor och Petter hade ett kontrakt på fyra tävlingar som han också genomfört. Det fanns chans till förlängning, dock hade Petter som mål att vinna Artic Cat Cup i Sverige, vilket han också lyckades med. Men drömmen om Amerika hägrar fortfarande.

– Nu ska jag försöka göra bra ifrån mig den här säsongen och sen får vi se vad som händer. Det lutar åt att jag åker över till USA, men jag får se vad det blir för kontrakt och hur många år det rör sig om. Det går att leva på sporten och gör man det riktigt bra behöver man inte jobba på somrarna, vilket gör att man kan träna ännu mer.

Text: KATARINA HÄLLGREN

Foto:

Översättning:

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör