Thursday, 27 March 2008 19:27
Samiska veckan: nummer nio i ordningen, gnistrande sol och snö, tema klimat och berättande. Mycket av kulturlivet i Umeå präglas numer av stadens vilja att bli Europeisk kulturhuvudstad 2014.
– Det nordliga perspektivet är Umeås chans och jag tror att det samiska kan bli tungan på vågen, sa Michael Lindblad, ordförande i Såhkie, Umeå sameförening, i sitt invigningstal.
Text och foto: Pia Sjögren
Översättning: David Jonasson
Bildtexter:
Renskinn eller Renskinn2
Alexandra Omma och sonen Emanuel Fjellström från Sorsele sålde renskinn utanför Västerbottens museum.
Publik
– Det här är en viktig vecka för att vi sätter fokus på den samiska kulturen, sa Ulrica Grubbström, länsmuseichef Västerbottens museum, i invigningstalet. Hon anser att det stärker muséets ställning nationellt och internationellt att man är med och tar det samiska på allvar.
Svein:
”Learning by herding” är en av Svein D. Mathiesens senaste idéer. Alltså ungefär att ”lära av att gå med flocken”. Han är projektledare för norska EALÁT som jobbar mycket med renskötares traditionella kunskap. För Svein är den numer lika mycket värd som hans akademiska.
Uppsatser:
Ann Sofie Bull Kuhmunen och Isabelle Rönnqvist fick stipendier för bästa samiska c- och d-uppsatser från Vaartoe – Centrum för Samisk forskning. Ann Sofie för sin moderna språk-uppsats Voerhtjen Biesie – Kråkans bo. Sydsamiska fågelbeteckningar, berättelser samt föreställningar om fåglar. Isabelle för sin historiska studie av tvångsförflyttningen av samer från Karesuandoområdet på 1920-talet.
BM_Rune:
Berit Marie Eira Jonsson, renägare Rans sameby, och Rune Fjellheim, generalsekreterare Arktiska rådet och snart norska sametingets nye chef. Båda deltog i klimatdagen om väder- och biologiska förändringar – som också rymde samhällets utveckling och samisk anpassning.
Renen:
Renen Emil kan till och med pussas, lovar ägaren Ola Rokka, och Emil hamnade förstås därmed i centrum. Vad Ola nog inte visste om Emil är att han också kan smita… Genom Gammliaskogen, över Mariehemsängarna och ända ut till E4 sprang Emil med kälken. De tre barnen ramlade av vareftersom, men Emil hamnade i fokus – ”Renen Emil fick spel igen” och ”Dramatisk jakt när renen Emil rymde” var rubrikerna i Västerbottens-kuriren.
Smycke:
Lyckoamuletten som hederspristagare Henrik Barruk fick för sin insats för umesamiskan har Lena Krihke Persson gjort. Den ger lycka! Läs mer om Henrik Barruk på sidan 7.
EvaMichael:
Samiska veckans projektledare Eva Conradzon och Såhkies ordförande Michael Lindblad.
Labba:
– Det enkla är det svåra! För mig var det en utmaning att inte jobba traditionellt och att använda bara en färg. Och vitt är extra fin, tycker Solveig. Jag minns när jag som barn fick en helvit renkalv, det var väldigt speciellt.
Solveig Labba fick Sámi Duodjis Asa Kitok-stipendiet i fjol och ställer ut i år.
Kolt:
– Jag vill bara stå och sluka den här, sa en av besökarna om Solveig Labbas helvita kolt. Den är så vacker så att jag skulle kunna gråta.
Pyssel:
Sophie Bäckström, ett av alla de barn som gjorde samiskinspirerad nyckelring i Västerbottens museums verkstad ”Minimus”.
Länktips:
www.samiskaveckan.se
www.arcticportal.org
www.arcticportal.org/en/icr/ealat
www.arcticpeoples.org
www.smhi.se (klicka på klimat)