… ägde rum i Staare. Samefolket har bilderna!

FOTO TOR L. TUORDA

1. Djupt fokuserade startar damerna i klassen B 45-59 sin löpning över tre kilometer. Från vänster: Marianne Gråik, Sylvia Sparrok, Elisabeth Nejne Vannar, Elen Kitok Haetta och Berit Jannok Haetta.

2.   Elen Kitok Haetta, Storlule sameförening, var den som segrade bland damer B 45-59.

3.   Starten herrar A löpning, sex kilometer. Den som kom att bli loppets vinnare, Daana Rensberg, avvaktar i starten.

4.   Laara Gråik, Jijsen Siebrie, varvar inne på stadion.
5.   Trean Pär Nilsson, Jijsen Siebrie, vinnaren Dana Rensberg, Ruvhten Sijte och tvåan Per Erik Suorra, Storlule Sameförening.

6.   Starten knatteloppet.

7.   Vinnare knatteloppet, 371 Saga Suorra beskriver sitt lopp: ”Först körde en kille om mig och då sprang jag om han.”
8.  Barn är specialister på att hitta på lekar i dödtiden mellan tävlingsgrenarna.

9.   Anna Kråik Åström jojkar under invigningen ackompanjerad av en trumma.

10.   Idre sameby under invigningen.

11.   Krasta Thomasson är konferencier under invigningen på Stortorget i Staare.

12.   Publik under invigningen.

13.   Marius Brandfjell, pojkar 9-10 från Ruvhten Sijte, kastar lasso.
14.   Frida Kuorak, flickor 11-12 från Storlule Sameförening, kastar lasso.

15.  Moa Maria Sparrok, flickor 13-14 fråm Jijsen Siebrie, kastar lasso så flätorna yr.

16.   En av tävlingens yngsta lassokastare.

17.  Vy över skidskyttestadion i Staare.

18.   Sanna Vannar, Sarek IF, terränglöpning 3 km.

19.   Sprint damer, med den nya grenen skytte. Klassen vanns Naima Nergård från Storlule Sameförening.

20.   Sprint med skytte för herrar. Klassen vanns av femtonåriga Piere Åhrén från Frostviken-Hotagens sameförening.

21.   Gabinus Ripa, Idre Sameby, Laara Åhrén, Frostviken-Hotagen sameförening och Lars-Miguel Utsi, Dearna springer sprintfinal.
22.   Sprintloppets segrare Piere Åhrén ger allt i spurten mot målet.
23.   Lars Johan Andersson, Rans Sameby och Jim Matti, Soppero Sameförening, gör upp i lassokastningskvalet herrar B 45+.

24.   Mathilda Njaita, Dearna hade vunnit lassokastningstävlingen för damer när grenen fick göras om på grund av att kastavståndet var fel efter herrarnas final. När avståndet till hornet anpassats vann istället Mathildas syster Johanna Njaita.

25.   Nya segraren i lassokastningen Johanna Njaita och den gamla, systern Mathilda, som kastat på herrarnas avstånd.

26.   Det var inte alla som brydde sig så mycket om tävlingshetsen. Eller dröms drömmar om framtida segrar?

27. Ungdomsstafetten startar.

28.   Förstasträckan för damernas stafett springs av Mathilda Njaita, Dearna (10), Naima Nergård, Storlule Sameförening (14), Sajla Gråik, Jijsen Siebrie (12) och Julia Rensberg, Ruvhten Sijte (13).

29.   Barnen samlar tomhylsor vid skjutvallen. Leker att det är guld.
30.   Lag Jijsen Siebrie med Laara Gråik, Laara Sparrok Larsen och Johan Bergqvist vann stafetten herrar 17+.