Ny bok Bara dra

Ann-Helén Laestadius

LL-förlaget

 

Boken handlar om Johannes. Han är 19 år och bor i Soppero.
Johannes har vuxit upp i en renskötarfamilj, han är äldst av tre bröder och familjen förväntar att han ska ta över renskötseln.
Detta är något som han grubblar mycket över.
Nu har Johannes sökt jobb i gruvan uppe i Kiruna, utan att tala om det för sin familj.
I boken får vi även träffa Minna, en drivkraftig tjej med stark vilja, något som kommer betyda mycket för Johannes.  
Klarar han av att lämna renskötseln? Vill han verkligen det? Hur ska han tackla de känslomässiga utmaningarna han står inför och kommer Minna kunna hjälpa honom att ta det stora steget?

 

JAG TYCKTE att boken var väldigt spännande. Trots att boken är lättläst så lyckas Laestadius behålla spänningen och ändå få med detaljer som är viktiga för historien.
Bokens handling tacklar ett väldigt svårt ämne. Nämligen förhållandet till renskötseln. Med dagens alla utmaningar som renskötseln står inför så ger boken en inblick i djupare känslor hos huvudpersonen som jag bara kan anta att en och annan känner igen sig i.
Även om renskötseln är självklar för många så förklarar den här historien att det finns de som vill ha ett annat liv. Åka ut och resa, flytta till en ny plats eller plugga. Ett liv som inte alltid går att kombinera med renskötseln och man tvingas välja mellan två saker man älskar och drömmer om.

 

ATT BOKEN ÄR skriven lättläst är både på gott och ont. Jag hade gärna velat att historien var längre, med fler detaljer och känslobeskrivningar. Sen hade jag också velat veta mer om de andra karaktärerna. Samtidigt har Laestadius verkligen lyckats ge oss en känslobild på hur Johannes mår och vilka hjärnspöken han tacklas med i vardagen. Vilket jag tror kan vara väldigt viktigt att reflektera kring.
Ett stort plus är att boken kommer ges ut på både sydsamiska, lulesamiska och nordsamiska.

 

Betyg: 4 Samefolket-S.

 

Saara Hermansson

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör