Världsmästerskap nystart för samisk fotboll

Sunday, 06 July 2014 08:35
FOTBOLL Blått, gult, rött, grönt. Vinden griper tag i plastband fästa vid lyktstolparna i centrala Östersund, Staare. Det är den sista maj och Stortorget är ovanligt på flera sätt. Mängder av människor har samlats på torget i den tidiga lördagskvällen och samiska festkläder möter lagoveraller från jordens alla hörn.

TEXT OCH FOTO MALIN PALMQVIST

Flaggstängernas samiska färger får sällskap av Darfur Uniteds grönvita flagg och Tamil Eelams gula tiger mot röd botten nere på torget. Från scenen presenterar Conifas president Per Anders Blind de tolv lagen:
– Det är två världsmästerskap i år, ett i Brasilien och ett i Östersund.
Det är tio månader sedan Conifa bildades och det hittills största världsmästerskapet för statslösa folk och regioner.
Sápmi är värdar och invigningen ingår i ”Saepmie welcomes!”, en kulturfestival som sydsamiska kulturcentret Gaaltje står bakom. På scenen avlöser samiska artister varandra; Jarŋŋa, Elina Israelsson och Jörgen Stenberg. Näsdukspaket regnar ut över publiken när Jon Henrik Fjällgren, nylig vinnare av TV3:s Talang, ställer sig på scenen.
Det är så man får ståpäls, säger en äldre man i publiken.
Dagen därpå tränar Sápmis nya landslag tillsammans för första gången. Nybildade FA Sápmi har inte kunnat få loss de bästa spelarna eftersom seriespel pågår i både Norge och Sverige.
Laget förlorar första matchen mot Abchazien med 2-1. Håkan Kuorak, president i nybildade fotbollsförbundet FA Sápmi, hoppas på match nummer två mot sydeuropeiska Occetanien.
– Det var ett fysiskt lag i går, nu är det mera av ett spelande lag. Det här passar oss bättre, säger han innan matchen.
– Går vi vidare flyger vi in två spelare från Tromsö.

DE SENASTE VECKORNA har varit hysteriska.
– Jag har säkert gjort 20 telefonintervjuer från hela världen senaste veckan. TV-sporten har följt med oss hela helgen, säger han.
Tävlingen betyder uppmärksamhet, något som behövs.
– Till och med för svensk tv får jag förklara vilka vi är, säger han.
Medieuppbådet under tävlingsveckan är stort, 70-80 internationella medier finns på plats från bland annat Japan, Tyskland och Italien. Men publiken är, bokstavligt talat, någon annanstans. Läktarna är halvtomma under matcherna som också sänds också via nätet.
– För de deltagande lagen och för folket hemma så är det här så sjukt viktigt och så stort. Det jag har sett nu på videoklipp från hela världen, vi har verkligen nått ut till människor och berört dem med den här turneringen. Gammal som ung, de sjunger och dansar och lever sig in. Jag har sett från Tyskland och massa barer i England, de sänder det här live, det är helt hysteriskt, säger Per Anders Blind.
Den samiska hejaklacken förbereder sig inför Sápmis andra match. De är överens om att ett VM i fotboll betyder mycket för Sápmi.
– Det betyder allt, säger Anita Olofsson från Trondheim.
– Det är viktigt för att visa att vi finns, säger Felicia Löfgren.
Till vardags jobbar hon som lärare i sydsamiska i Östersund. Under veckan står hon bakom den modevisning som ingår i kulturfestivalens täta program av föreläsningar och konserter med artister som Maxida Märak och Max Mackhé.

DET STÅR 0-0 i halvlek. Men så gör Occetanien mål. Ett stort NEJ från publiken följt av trumförstärkta hejaramsor:
”Sápmi, Sápmi, Sápmi!”
Men skott mot mål räcker inte. Det blir förlust med 1-0.
– Vi har inte haft någon naturlig målskytt som klarar av att göra det där lilla extra, säger en besviken Håkan Kuorak.
– De här erfarenheterna kan spelarna ta med sig tillbaka till klubbarna. Nu ska vi vila bena och försöka bli bäst av lagen som inte kom med till kvartsfinal, säger förbundskaptenen Ole Isak Hetta.
Men det blir inte så. FA Sápmi slutar på en tionde plats av tolv möjliga efter förlust mot Tamil Eelam med 2-4 och Nagorno-Karabach med 1-5. Segern tas hem av ett jublande Countea de Nissa mot Ellan Vannin. Finalmatchen är mycket jämn och avgörs efter straffar med 5-3.
En vecka, 28 matcher, föreläsningar och konserter. När veckan är över är Jerker Bexelius på sydsamiska kulturcentrat Gaaltje kritisk mot Conifa. Han har varit drivande i att få världsmästerskapet till Östersund men tycker att Conifa tappat bort det samiska värdskapet. En månad innan tävlingen övertog Conifa även lokala ÖFK:s del och Gaaltje förlorade sin styrelsepost.
– De lag som åker härifrån tror att de varit i Conifaland och inte alls i Sápmi, säger han.
Per Anders Blind håller inte alls med och menar att det kulturella var Gaaltjes ansvar.
– Vår uppgörelse var att vi skulle stå för det sportsliga och de för det kulturella, säger Per Anders Blind.

MENINGSSKILJAKTIGHETERNA SÄTTER fingret på något som Conifa också handlar om: Att få större legitimitet och trovärdighet för sitt lag, sitt folk eller sin region, något som organisationen lyfter fram på sin hemsida. Samtidigt får medlemskapet inte användas för politiska syften. Gränsdragningarna är inte alltid enkla.
– Ta till exempel Nagorno-Karabach som Azerbajdzjan inte gillar överhuvudtaget att vi har här. Men samtidigt brukar jag säga, Saddam Hussein hade väl inte gillat att kurderna hade varit här 1986, säger Per Anders Blind.
Nästa år siktar FA Sápmi och Conifa på EM. Trots Sápmis dåliga placering ser många mästerskapet som en nystart för samisk fotboll. Landslagsspelaren Jens Andersson har just gjort sitt andra VM. 2009 var han med och tog hem brons för Sápmi i Viva World Cup i Milano.
– Jag hoppas att vi kan få bättre kontinuitet nu och spela flera träningsmatcher, säger han.

Bildtexter:

Jens Andersson: Landslagsspelaren Jens Andersson var också med när det samiska landslaget tog hem brons i Milano 2009.

Jerker Bexelius: Jerker Bexelius på sydsamiska kulturcentrat Gaaltje har varit drivande i att få mästerskapet till Östersund.

Sindre Brandsegg: Sindre Brandsegg: ”Man får en extra känsla av att representera sitt folk”.

Felicia Löfgren: Felicia Löfgren är ansvarig för modevisningen under kulturfestivalen Saepmie Welcomes.

Ann-Britt Kråik: Ann-Britt Kråik är en av dem som hejar fram det samiska laget: ”Det här är en möjlighet att visa upp oss och att knyta band över gränsen. Så mycket glädje som det varit kring de här dagarna har det inte varit på länge. Annars är det oftast under mötesförhållanden som vi ses. Här läggs ålder, kön och politik åt sidan, man har roligt ändå.” säger hon.

Peranders Blind: Per Anders Blind är president i tio månader gamla organisationen Conifa (Confederation for Independent Football Associations).

Samisksupport: Sápmisupportrar hejar fram sitt landslag.

Håkan Kuorak: ”Jag har säkert gjort 20 telefonintervjuer från hela världen senaste veckan”, säger Håkan Kuorak.

Invigning: De samiska färgerna vajade i vinden under invigningskvällen.

OleIsak Heatta: FA Sápmis tränare Ole Isak Haetta.

Landslaget: FA Sápmi slutade på en tiondeplats i Conifa World Football Cup.

Sapmi spelar: Sápmi förlorade matchen mot Occetanien med 1-0.

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör