Vinjett: Hallå där Niillas Holmberg

Monday, 19 September 2016 05:12
MUSIK Han är musiker, skådespelare och poet och just nu aktuell med bandet Ylva. Förutom Niillas Holmberg består bandet av Stefan Kvarnström, Antero Priha och Asko Keränen har släppt ett debutalbum och spelat på samiska festivaler i sommar. Till hösten skriver gruppen på nytt material och hoppas få spela utomlands.
TEXT KATARINA HÄLLGREN FOTO TOR L.TUORDA ÖVERSÄTTNING MILIANA BAER

Hur bildades bandet Ylva?
– Jag spelade på en musikfestival i norra Finland för ett par år sedan där det var många finska band bland annat 22-Pistepirkku. Vi började prata och kom fram till att vi ville göra musik tillsammans och där föddes bandet Ylva. Så genom musik kom ny musik till.

Det är elektronisk musik med jojk och jazzinslag, varför blev det just det soundet?
– Jag visste inte alls vad det skulle bli när vi började spela, vi bara improviserade från början. När jag var yngre lyssnade jag mycket på elektronisk musik och därför är det väldigt kul att själv få spela den musiken. Vi använder många instrument för att få fram vårt sound och jag tror att vi kommer att använda fler instrument i framtiden. Elektronisk musik funkar väldigt bra tillsammans med jojk. Jag har alltid gillat att utforska olika sorters musik och aldrig velat specialisera mig på en särskilt genre. Man ska kunna lite av varje för att kunna klara sig.

Du brukar i olika sammanhang kallas aktivist, märker man av det i er musik och i era framträdanden?
– Ja, vi har vid flera konserter, bland annat på Riddu Riđđu och Ijahis Idja haft olika performance där vi pratat om vår syn på olika företeelser i Sápmi och vi har samarbetat med Suohpánterror. Vår musik funkar väldigt bra i teatraliska sammanhang.

Ni har släppt debutalbumet på det tyska skivbolaget Bone Voyage Records, hur kommer det sig?
– Det är samma skivbolag som 22-Pistepirkku, därför blev det så. En av singlarna som finns på Spotify har spelats över femhundra gånger och största delen av lyssnarna kommer från Tyskland, det är lite kul.

Varför heter bandet Ylva?
– Haha, för att det är ett väldigt vackert namn. Min flickvän Ylva har också ett vackert namn och hon gillar vårt bandnamn väldigt mycket.

Vad är era framtidsplaner med bandet Ylva?
– Nu till hösten ska vi göra ny musik. Vi hoppas kunna göra fler konserter utanför Sápmi. Jag tycker att musiken passar bra överallt, den är inte knuten till en viss kultur. Vi gillar också att bjuda in gästartister till våra spelningar. På Ijahis idja i år bjöd vi in Sofia Jannok, Amoc och Ailo Valle. Jag lovar att ni kommer att få se mer av Ylva i framtiden.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör