Vårsommar, sommar och höstsommar invigda

Friday, 19 September 2014 20:04
UMEÅ2014 Den fjärde, femte och sjätte årstiden är invigd i Umeå som under 2014 är Europas kulturhuvudstad.

Flera samiska artister har uppträtt under invigningarna som hållits på olika platser i staden.

TEXT ANNIKA RYDMAN

På midsommarafton invigdes vårsommaren, gijrragiessie – även om vädret sa något annat. Det var kallt och regnigt för publiken som sökt sig till Döbelns park i centrala Umeå. Kulturhuvudstadsutskottets vice ordförande Sven-Olov Edvinsson uppmanade till att plocka åtta årstidsblommor och lägga under kudden istället för de traditionella sju midsommarblommorna.

På scenen fanns bland andra Ára med Simon Issát Marainen i spetsen som gjorde en uppskattad spelning. Ára spelade även en låt ihop med gruppen Kraja som består av fyra sångare.

När den femte årstiden giessie, sommar, invigdes den 11 juli var det däremot riktig sommarvärme i kulturhuvudstaden. Invigningen, som hölls på Rådhustorget, lockade mycket publik som bland annat fick lyssna till artisten Maxida Märak. Hon hade med sig dansarna So Special Crew och Fusion Force Crew och framträdandet var mycket uppskattat av publiken.

Tjakttjagiessie, höstsommaren, invigdes samtidigt som Nycirkusfestivalen den 30 augusti. De omkring 2 000 personerna som sökt sig till Broparken fick både se på cirkuskonster och lyssna till jojk.

Invigningen inleddes av Katarina Barruk, Ante Kuoljok, Hilda Länsman och David Anoar Holmestrand. De framförde sina moderna tolkningar av äldre jojkar. Uppträdande var ett smakprov från konserten Väck upp jojken! där ett tjugotal unga jojkare letat fram gamla jojkar i arkiven med stöd från äldre mentorer.

Bildtexter:

Invigning1: Simon Issát Marainen i gruppen Ára på årstidsinvigningen Gijrragiessie i Döbelns park den 20 juni.

Invigning2: Maxida Märak och So Special Crew på årstidsinvigningen Giessie på Rådhustorget.

Invigning3: Hilda Länsman på invigningen av Tjakttjagiessi i Broparken.

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör