Vårflytt för Frostvikens norra sameby

Monday, 26 May 2008 14:28

–Efter en vinter med dåligt bete och hårt rovdjurstryck, har det då i alla fall blivit vår, berättar Thomas Kroik Kristoffersson, ordförande i Frostvikens norra sameby.
Efter flera månaders stödutfordring och ett par veckors samling, var det dags att lasta från Mo strax söder om Junsele, i Ångermanland. Här får vi i ett bildsvep, följa delar av flyttsträckan som sker både med lastbil och på traditionellt vis. Avlastningen sker i Borgafjäll. Uppflytten skedde i mitten av april.

Text: LENA KROIK
Foto: LENA KROIK OCH MAGNUS KROIK KRISTOFFERSSON
Översättning: DAVID JONASSON

Bild renskog 1,2 och 3
I februari månad började samebyn stödutfodra i skogen. Vid Prästorrsjön, ett par mil nordväst om Sollefteå, håller Jonas Isaksson på att köra ut foder. Utfodring i det fria hör inte till vanligheterna. Sist var det 1988.

Bild 4
Paus under arbetet med utfodringen. Långfredagen bjöd på kyligt och klart väder. Påsklov för barnen. Magnus Kroik och Jonas Isaksson tar sig en fikastund.

Bild 5
Flyttningen har börjat upp mot Junsele. En sträcka på cirka 5-6 mil.

Bild Rensjön
Namnet på Rensjön antyder att renskötseln funnit länge i området. Flytten har snart nått Junsele.

Bild renskog 7
Från lastningshagen i Junsele, Mo sker flytten med lastbil, 19 mil upp till Borgafjäll

Bild renskog 8
Sedan några år tillbaka sker flytten i egen regi. Tillsammans med privata renägare drivs ”Frostvikens Rentransport AB”. Flytt med lastbil har förkommit i många år. Stora delar av den naturliga flyttleden är förstörd.

Bild 9
Efter att ha stått i avlastningshagen under flyttningdagarna ska renarna strax släppas. Thomas Kroik Kristoffersson och Pär Jonasson öppnar strängen.

Bild 10 och 11
En dryg mils vandring återstår innan renhjorden kommer upp på kalfjället. Flytten sker över Avasjön, ner på Borgasjön, längs efter den och västerut, en knapp halvmil och därefter söderut mot Vuernese.

Bild 12
Längs Borgasjön, som utgör gräns mellan Lappland och Jämtland, går flytten en bit västerut. Borgasjön är även gräns mellan Vilhelmina södra och Frostvikens norra samebyar.

Bild 13
Dags att svänga söderut upp mot Vuernese.

Bild 14
Upp till ett vintrigt vårfjäll. Fodringen fortsätter i väntan på vår…..

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör