Thursday, 27 May 2010 20:06

Våren har äntligen kommit till de nordligare breddgraderna. Snön smälter, renarna har nått fjällen och växtligheten börjar ta fart. Här bjuder vi på härliga vårbilder från olika delar av landet.

Foto: FIA KADDIK

Fia-Niila pimplar: Niila Kaddik pimplar en strålande vårdag på sjön Akkajaure mellan Ritsem och Ännonjalmme.

Foto: FIA KADDIK

Fia-måsarna kommer: Hungriga måsar kom flygande runt pimpelfiskarna på Akkajaure i hopp om ett skrovmål.

Foto: INGER HELLMAN

Inger-Lars A: Här har Lars-Anders Jonsson efter 20 mils flyttning nått Bjärdakken uppefter Vindelälven, väster om Sorsele. Det är en av de sista etapperna på vårflytten 2010 som började i Sörtorp inom Vindels kommun.

Foto: INGER HELLMAN

Inger-Tamoxen Oskar: 10-åriga Oskar är en av de oxar som Inger Hellman tämjt. Han är väldigt förtjust i tjejer, särskilt de med ljust hår. Med förhoppningen om att få lite hänglav så följer Oskar dit Inger går. På bilden står han och tittar på Inger där hon sitter vid ett träd i hagen i Grevebacken, Grannäs.

Foto: PJ UTSI

Gidda sthlm2: ”Gea oabba, riifu!” Systrarna Anna-Linnéa, 3 år, och Nina-Maria, 6 månader, på äventyr i favoritparken Ekbacken i Hammarby Sjöstad. Den härliga vintern är slut och istället för snö är marken nu täckt av vitsippor. Sniglarna i parken är ovanligt leksugna till barnens stora förtjusning.

Foto: TOR LUNDBERG

Tor1: Purpurbräckan är en vårtidig tuffing. I sprickan på en klippa som stupar ner mot forsen blommar den för fullt, samtidigt som isen ligger tjock runt det strömmande vattnet.

Foto: TOR LUNDBERG

Tor 2: Ett säkert vårtecken är att kvällssolen lyckas klättra över Gasskájvvos brant, för att sedan sjunka bakom Prinskullen (Vallenulpe).

Foto: EVAMÄRTA GRANQVIST

Ljungdalen 1: Efter en lång vinter närmar sig våren Härjedalsfjällen och Ljungris sameviste i Ljungans dalgång.

Foto: EVAMÄRTA GRANQVIST

Ljungdalen 4: Renarna på väg tillbaka till fjälls tvärs över Flatruet i Härjedalen – till många förbipasserande turisters förtjusning.

Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA

Snowboard: Same-TV:s egen Samuel Idivuoma tar sig an ett av de fyra stora hoppen under den inofficiella invigningen av Kirunas snowboardpark.

Last Updated on Thursday, 27 May 2010 20:52

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör