Thursday, 01 July 2010 11:50
Slow Foods Internationella råd samlades nyligen i Hemavan. Deltagare från över trettio länder fick pröva på den lappländska matkulturen, där suovas stod som självklar huvudrätt.
Text och foto: TOR LARSSON
Översättning: DAVID JONASSON
Slow Food är en världsomspännande rörelse där matkulturen står i centrum. Gott, rent och rättvist är rörelsens tre ledord. Organisationen började verka i Sverige 1991 och i mitten på juni var det dags för Hemavan att stå som värd för en konferens mellan Slow foods internationella råd.
Omkring 120 personer från ett trettiotal länder hade kommit till mötet. Skälet till att man förlade mötet till Hemavan är Slow Food Sápmis planer att genomföra Terra Madre Indigenous People 2011. Detta blir ett möte mellan världens urfolk där matkulturen ska vara en av huvudfrågorna.
– Vi håller på att titta på vilken ort i Sápmi vi ska förlägga mötet. Slow food är ju som en motståndsrörelse mot industrimat och vi samer har en direkt koppling till ren mat, säger Òl-Johan Sikku, ordförande i Slow Food Sápmi.
Sikku berättar också att man nu blivit inbjudna att öppna det internationella mötet som Terra Madre, ett nätverk för matproducenter, och Slow Food anordnar i Turin i höst. Öppningen kommer att ske på samiska.
– Det är jättestort och det visar hur mycket samisk kultur och samisk mat uppskattas bland de deltagare som varit här, säger han.
– Vi vill marknadsföra samisk mat och där kommer också rättigheterna till land och vatten in, då det är viktigt att ha kontroll över naturresurserna, fortsätter han.
NÄR TERRA MADRE Indigenous People nästa år arrangeras i Sápmi blir detta första gången någonsin Slow Food och dess organisation står bakom ett sådant möte.
Under helgen i Hemavan bjöds deltagarna, som kom från bland annat Kenya och Japan, på mat från Tärnatrakten. De bussades bland annat till Björkvattsdalen där Lars-Jonas Johansson på upplevelseföretaget Daelvie tog emot. Två stora tältkåtor hade satts upp och inne i dessa flammade elden. Och tur var kanske det då det i början av dagen var en aning kyligt och fjällen låg inbäddade i en tät molndimma.
Souvas, sik, svamp, rabarber och annan lokal mat stod uppdukat och alla lät sig väl smaka. Björkvattsdalen kallas för övrigt ”Lilla Amerika”, då man brukar säga att allt finns i dalen.
– Det här har ett stort internationellt värde och vi har haft tre fantastiska dagar här. Maten har varit något utöver det vanliga och det här är en oförglömlig upplevelse, säger italienaren Carlo Petrini, ordförande för Slow food international.
HAN PÅPEKAR OCKSÅ att mötet i Hemavan varit viktigt och att man fått lära känna naturen i de norra delarna av Sverige.
Även Christina Gaitan, på Slow Food Svenska Arkkommissionen, var nöjd med dagarna i Tärnafjällen.
– Vi har hunnit med att diskutera många frågor och den gastronomiska betydelsen som renen har verkligen värdesatts, säger hon.
Helgen avslutades med ett uppskattat möte med en renhjord, där de nyfödda kalvarna rönte extra stort intresse bland deltagarna.
Fakta:
– Slow food har 90 000 medlemmar i 132 länder.
– Good, Clean and Fair Food är Slow Foods grundteser.
Bildades 1989
– Slow Food Sápmi är en del av den internationella Slow Food rörelsen
– Slow Food Sápmi bildades 2008 och är en organisation för hela Sápmi. Det är första gången en landsöverskridande organisation bildas inom den globala Slow Food-rörelsen vilket innebär medlemmar från svensk, norsk, finsk och rysk sida.
Bildtexter:
Slowfood1.jpg: Renarna väckte stort intresse bland deltagarna, både som levande och på tallriken, när det internationella rådet för matorganisationen Slow Food besökte Tärnafjällen.
Slowfood2.jpg: Òl-Johan Sikku, ordförande för Slow Food Sápmi, berättar att man kommer att anordna ett möte för världens urfolk nästa år. I bakgrunden i vit jacka syns Carlo Petrini, organisationens internationella ordförande.
Slowfood3.jpg: Lars-Jonas Johansson, på upplevelseföretaget Daelvie i Björkvattsdalen, bjöd på suovas till de hungriga gästerna som kom från ett trettiotal länder.