Utveckling ur Vinkas synvinkel

Friday, 28 October 2011 08:02

Hon har varit såväl turistföretagare i Ammarnäs som affärsutvecklare i Mälardalen med omnejd, men under alla år har hon med förtjusning sneglat på Arvidsjaur. Sedan början på september är Ann-Kristine Vinka chef på tillväxtenheten inom Arvidsjaur kommun, ett drömjobb om man frågar henne.

Hon har rötterna i Ammarnäs men är uppvuxen med hästar och jordbruk utanför Västerås med sin mamma, syskon och styvpappa. Sista året på gymnasiet var det dags för praktik och Ann-Kristine valde att praktisera i renskogen hos sin ája i Ammarnäs. Där träffade hon sin blivande man Mikael och blev kvar.

1985 startade hon och maken ett turistföretag i Ammarnäs och fram till 2005 jobbade Ann-Kristine heltid inom verksamheten. Då valde hon istället att satsa på ett jobb i medievärlden, som affärsutvecklare Promedia, en del av Stampengruppen. Hennes arbetsområde omfattade Bergslagen, västra Mälardalen, södra Dalarna och Uppland.

– Jag har hela tiden vetat att jag ska hem igen, men jag har sett åren där som en chans att vidga mina vyer, skaffa mig mer kompetens och nya perspektiv.

På helger och övrig ledighet tog Ann-Kristine nattåget upp och raka spåret hem till familjen i Ammarnäs.

Ann-Kristine hade emellertid börjat titta på jobb i Norrlands inland. Det var en av hennes vänner som tipsade om jobbet som tillväxtchef i Arvidsjaur och Ann-Kristine blev eld och lågor. Hon sökte och fick jobbet. När Samefolket träffar henne är hon inne på sin tredje arbetsvecka och jobbar för fullt med att besöka alla företagare på orten.

– Jag håller på med en behovsinventering hos de olika aktörerna. Jag vill veta vad som behövs och jag vill lära känna Arvidsjaurborna och företagen på orten. Det handlar också om att se utveckling ur nya perspektiv och jag ser vikten av att skapa relationer, nätverka och bygga broar.

Hon är noga med att poängtera att det inte är hon som ska göra stordåd för kommunens näringsliv, det ska göras tillsammans med företagarna.

Ann-Kristine medger att hennes samiska bakgrund kommer att forma hennes arbete, men hon poängterar att hon inte enbart är same.

– Jag har så mycket annat i bagaget. Jag är uppvuxen inom landsbygd och glesbygd, jag har drivit företag i drygt 25 år, jag har jobbat inom en stor koncern. Allt det kommer att forma hur jag kommer att jobba. För mig är det otroligt viktigt att inte köra ett enmansrace och särskilja något. Det handlar om hur man jobbar inom kommunen, inom näringslivet, hur vi integrerar nysvenskar och hur vi jobbar med det samiska samhället. Jag vill nyttja alla resurser och kompetenser som finns.

Ann-Kristine poängterar att det finns tillfällen då enbart samer ska träffas och prata samiska frågor, precis som inom andra branscher och näringar.

– Men det viktigaste i slutänden i det här fallet är att vi jobbar tillsammans för Arvidsjaurs bästa och för Sápmis bästa.

När det gäller att jobba mot det samiska näringslivet så kommer Ann-Kristine bjuda in alla hon känner till och hon välkomnar samiska företag att kontakta henne eftersom hon vill lära känna så många som möjligt.

– Jag vill att de samiska företagen ska berätta för mig vad de vill och behöver för att utveckla sin verksamhet. Jag gillar inte ordet hjälpa, det handlar snarare om hur vi kan utveckla rennäringen tillsammans.

Ann-Kristine visualiserar Arvidsjaur som ett smörgåsbord där hon komponerar ihop sin rätt utifrån vad som finns.

– Det är kopplat till människor, relationer och vad det finns för företag på orten. Det blir inte bättre än vad varje enskilt företag och medborgare gör tillsammans. Det är inte en enskild tillväxtchef som är Arvidsjaur. Jag är på uppdrag av medborgarna och jag vill att de samiska medborgarna ska ta än mer större plats än vad de gör idag.

Framtidsvisionen för Arvidsjaur ska alla skapa tillsammans, men hon säger att det vore roligt att utveckla en samisk förvaltning och vårda och värna språket och kulturen.

– Jag har lite av en vision att jobba med samisk förädling inom hela näringslivet.

Text och foto: KATARINA HÄLLGREN

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör