Som första duojár fick Jon Tomas Utsi ta emot Konstnärsnämndens stora stipendium inom bild och form 2023. Utdelningen skedde på Ájttes scen under marknadslördagen.

Det var en mycket nöjd men rätt så fåordig Jon Tomas Utsi som tog emot stipendiet. 

– Vilken ära och vilket fint pris. Jag tror inte att ni förstår hur mycket det här betyder för mig, sade han. 

Han tackade sedan Konstnärsnämnden och ordföranden i bildkonstnärsfonden Mats Leiderstam.

– Tack för att ni delar ut det stipendiet här i Jokkmokk, så att jag kan dela den här stunden med min familj. 

Jon Tomas Utsi tackade även konstnären Katarina Pirak Sikku som är en av tolv ledamöter bildkonstnärsfonden. Det är bland annat hennes idoga jobb som har lett fram till att Utsi fått stipendiet. Och inte minst tackade Utsi sin far Olle för alla kunskaper denne överfört till honom. 

I MOTIVERINGEN till varför Jon Tomas Utsi får stipendiet står det bland annat att ”genom handens känsla och genom att lyssna på materialets röst skapar han unika och objekt som skålar, kåsor och knivar ” och vidare: ”Jon Tomas Utsi låter naturen och tidens tand vara en naturlig del i skapandeprocessen – genom sitt hantverk visar han oss återvinning och hållbarhet när det är som vackrast.”  Stipendiesumman är på 300 000 kronor. Och nu, under hela våren, visas en utställning med Utsis slöjd på Konstmuseet i Norr i Giron.

– På utställningen kan man se vad någon kan göra under ett helt liv om man har en passion för något, säger Jon Tomas Utsi. 

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör