Tintin om Avgrunden: ”Jag var livrädd”

Hon är en av skådespelarna i filmen Avgrunden som är den dyraste svenska filmen hittills. Och att filmen är påkostad märktes, berättar Tintin Poggats Sarri, som fick åka till Gran Canaria under inspelningarna. 

– Det är spännande och något som inte alla får göra. Det är inte som att jobba på ICA eller vara i renskogen. 

TEXT OCH FOTO LARS-OLA MARAKATT

I filmen Avgrunden blir kirunabornas värsta mardröm verklighet när gruvan håller på att ta kol på staden. Säkerhetschefen Frigga, som spelas av Tuva Novotny, fastnar i gruvan och måste ta sig upp för att rädda dem som räddas kan innan katastrofen. Tintin Poggats Sarri spelar Aila som är partner till en av rollerna. Det är hennes andra långfilm efter Charter som regisserades av Amanda Kernell. 

– Det var väldigt roligt och spännande att göra den här filmen, säger Tintin Poggats Sarri som sedan årsskiftet läser till sjuksköterska på distans, medan hon väntar på nästa filmroll. 

– Jag vill fortsätta med film, men det är en osäker bransch.  

Hur var inspelningarna av Sveriges dyraste film? 

– Det har varit en upplevelse. Bara att stå bakom kameran hade varit häftigt. Jag hade tio hela inspelningsdagar utspritt på tre månader förra hösten. 

Hur var det att se filmen på bio?

– Det var nervöst, så klart. Och att höra sig själv prata… Men när jag skulle se Charter för första gången var jag hundra gånger mer nervös. Nu kändes det ganska okej. Det kan bero på att jag inte var med lika mycket mycket i den här filmen som i förra. 

TROTS ATT Tintin kunde manus berättar att hon blev överraskad över resultatet.
 – Det var otroligt att se den. Det var helt annat att se allt med alla effekter. Jag var livrädd genom hela filmen. Även om man läst och vet hur manuset är vet man inte hur de har klippt det. Jag hoppade till hela tiden. Vissa scener var nervösa och jag höll andan. Men sen blir det ju speciellt när det är om min hemstad, Kiruna. 

Filmen har både fått ris och ros av filmkritiker och Tintin Poggats Sarri säger att hon undvikit att läsa recensioner. Hon själv ger mycket bra recensioner till regissören Richard Holm. Han har tidigare regisserat succéer som Johan Falk och Gåsmamman.
– Det var så roligt att jobba med honom. Han är en så varm person med öppna armar. Han är mån om alla som jobbar med honom och ser alla. Han försöker lyssna på allas åsikter och alla perspektiv även om han har mycket att stå i. En man med fötterna på jorden, säger Tintin. 

HUR VAR det här jämfört med Charter?

– Skådespeleri är skådespeleri, men här var det ett katastroftänk och mycket pengar inblandade. Vi spelade in scener där de sa “ni får en gång på er sen kan vi inte göra om det”. Bland annat är det en scen i filmen där en bil sjunker. Då blev man jättenervös. I en annan scen sprang vi på gatan och de sa att vi fick bara göra det en, två eller tre gånger. I filmen Charter fick man chansen att göra om tills det satt. 

Märktes det att filmen hade en budget på 90 miljoner? 

– Jag var inte beredd att det skulle vara två kameror som filmade från olika håll. Nästan alla katastrofscener är gjorda på Gran Canaria. Där hade de byggt upp platser identiska med dem i Kiruna. Och i en scen hade de luftkuddar i ett hål de asfalterat över så det såg ut som en gata. När de släppte ut luften sjönk bilen ner. Det var kul. Då kände man att här var det mycket pengar inblandat. 

Hur nöjd är du med din egen insats? 

– Det är svårt att säga. Man är alltid självkritisk. Det är upp till andra att svara på, men jag har då inte varit missnöjd.