Tåssåsen talade i riksdagshuset

Sommar som vinter har Tåssåsens sameby stora problem med varg i renhjorden. Därtill kommer ett mycket stort tryck från övriga rovdjur. För att uppmärksamma Sveriges lagstiftare på den närmast desperata situationen deltog samebyn i ett riksdagsseminarium i mitten av oktober. Med tanke på de omfattande förluster till rovdjur som Tåssåsen lider är frågan hur mycket samebyn tål.

En sargad ren som överlevde vargattacken den här gången.

– Jadu… Renskötseln är inte något man släpper så lätt. Men det är inte bara de direkta förlusterna som är jobbiga. Att inte ens kunna planera för det mest grundläggande inom renskötseln är nästan värst. Även om vi getar renarna dygnet runt sommartid, så funkar det inte när varg kommer in i hjorden. Vi tappar renarna ner till marker där de inte får vara den årstiden. Det är inte naturligt för vajor med kalvar att vandra så långt. De behöver betesro, säger Nils-Anders Jonsson, rovdjursansvarig i samebyn.

TEXT ÅSA LINDSTRAND FOTO PRIVAT

Vill du läsa hela artikeln?

Beställ din tidning genom knappen nedan. Vi ser fram emot att kunna erbjuda alla våra prenumeranter både en tryckt och digital tidning, från och med den 1 juli 2020.
Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör