Sveriges nordligaste klimataktion finns i Jokkmokk

Sanna Vannar och flera andra ungdomar från Sámi Nuorra deltog i klimatmanifestationen.

Jokkmokk hakade tidigt på klimataktionen Fridays for Future och tycks fortfarande vara landets nordligaste fäste för den organiserade klimatrörelsen. En extra satsning gjordes under marknadsfredagen, då mer än trettio personer manifesterade sin vision om en hejdad klimatförändring. Det hela blev till en spontan demonstration för klimatet, men också mot gruvhotet som vilar över Jokkmokk.

Med på manifestationen var ungdomar från Sáminuorra, jokkmokksbor och tillresta. 

Värt att nämna är att när arrangören ville ha in klimatmanifestationen i marknadsprogrammet, så blev svaret att Jokkmokks kommun har en policy att marknaden ska vara neutral och hållas fri från politiska och andra demonstrationer. Med sång och plakat framförde de som samlats sitt budskap från snöscenen mitt i Jokkmokk. Efter en snabb överläggning bestämde de sig sedan för att gå ut och manifestera på själva marknadsområdet. När tåget passerade kommunhuset tog aktivisten och konstnären Jenni Laiti upp gruvkampens slagord:

– Inga gruvor i Sápmi! Inga gruvor i våran jord – Sápmi är inget smörgåsbord!

Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt från Boden och Fjällbonäs brukar delta i Fridays for Future i Boden. Hon har beslutat om flygstopp för sig själv under året och kämpar mot etableringen av en klimatosmart bileventbana på släktens gamla marker i Fjällbonäs. Under Jokkmokks marknad deltog hon bland annat i Naturskyddsföreningens seminarium om civil olydnad med professor Stellan Vinthagen – som för övrigt också deltog i manifestationen – för att likt många andra få inspiration och idéer för framtida kamp. Hon sammanfattade sina intryck från seminariet och klimataktionen med några få ord:

– Det här är ju helt underbart.

TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND

Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt från Fjällbonäs och Östra Kikkejaur är engagerad i klimatfrågan.
Stellan Vinthagen, expert på civil olydnad, och Ovlla Gaup och Ann-Sofie Kallok från Guovdageaidnu, manifesterade för klimatet och mot gruvplanerna i Sápmi. 

Övriga bildtexter till bilder i tidningen

Dagnys föräldrar hoppas på en klimatsmart framtid för sin dotter.

Jenni Laiti tog täten när manifestationen gick ut på marknadsområdet. En mild akt av civil olydnad då kommunens policy är att marknaden ska vara fri från demonstrationer.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör