Starkt om trycket som växer

Föreställning: Arven jag fick av Marja-Lisa Thomasson/Giron Sámi Teáhter

Medverkande: Marja Lisa Thomasson


Arven du fikk av och med Maria-Lisa Thomasson är en tung föreställning med snygga sceniska lösningar. Foto: Peter Cohen

Lajla är en ung renskötare. Hon har en favoritren som hon för samtal med. Hon samtalar också med sin bortgångna mormor. Mormor som hon ärvt sitt renmärke av. Hon far omkring mellan fjällbjörkarna och lyssnar till vinden. Hon trivs med livet. Och hon försöker göra rätt, både för renhjorden och i kontakt med makten. Men trycket ökar. Bland allt som är svårt finns en rovdjurspolitik som ur renskötselns perspektiv har havererat. Snabbt reduceras renhjorden till hälften. Lajla söker stöd, både hos byråkratin och sjukvården. Men ingenstans står hjälp att få. Avståndet mellan de två världarna är smärtsamt påtaglig. Lajlas desperation ökar. 

I MARJA-LISA Thomassons monolog Arven du fikk, som från början var ett examensarbete byggt på verkliga citat och händelser, stegras obehaget successivt. Bland det mest otäcka är de människor som plågar renar, skrattar rått, filmar och lägger ut tortyren på nätet. Människornas handlingar är på sätt och vis värst, eftersom de är onda och kan väljas bort. Men det är ändå inte de onda människorna som dräper ut halva renhjorden. Det är en rovdjursstam som på vissa håll håller på att förgöra renskötseln, trots beslutet om toleransnivåer på tio procent. 

Redan kön till föreställningen i Jokkmokk visar på behovet av och önskan om att någon ska berätta det många renskötare upplever. När Lajla tonar ut för oss, försvinner bort mot renarna och föreställningen är över, kommer stående ovationer. För någon lättade kanske trycket för en stund tack vare berättelsen, för andra blev den en smärtsam påminnelse. Därute fortsätter slitet. 

Åsa Lindstrand

Antal Samefolket-S: 4

Bildtext:

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör