Språkbad Tärnaby

Wednesday, 23 February 2011 14:53

Djup snö, jojk och prat på språkbad

Det är dag fyra på språkbadet i Tärnaby, men de nattsuddande barnen är pigga, både på samiska och på varandra. Språk-, prat- och lekbadet sporrar också de vuxna som jobbar på lägret.

Text och foto: PIA SJÖGREN

– Det är svårt att säga varför sydsamiska är så extremt spännande, säger Patricia Fjellgren, som först lärde sig nordsamiska. Här får jag träffa de som har det som modersmål, de är som skattkistor för oss andra. Sydsamiska har så gamla ord, gamla former, ett språk i utkanten. Det är coolt!

Cecilia Persson minns hur det var när hon själv var barn och kämpade med språket:

– Då var det brutalt. ”Nej, nej inte så!” Men nu hjälper vi varandra. Här utvecklas man mycket själv också. Barnen kan rätta oss vuxna ibland och det är bra.

– När man är här är det lättare att börja prata, med barn och unga, säger Felicia Löfgren.

– Jag kommer ihåg när en tjej som var 19 år berättade hur hon blivit alldeles tårögd av att höra en grupp vuxna prata sydsamiska med varandra. Det var så vackert, tyckte hon. Och det hade hon aldrig hört, berättar Anna Sofie Bull Kuhmunen.

DET ÄR RAST med frukt. Spring och tjoande i korridoren. På svenska. Rasten är slut och hur ska det bli lugn och fokus här? Cecilia Persson fångar lugnt och energiskt in sina små jojkare. Mössor av. Stå i halvcirkel.

– Vad gör vi först? Andas. Igen.

Tillsammans andas de så det hörs, med magen. Redan efter första jojken, fjällräven, tar Cecilia av sig ylletröjan. Efter andra, haren, är alla lite andfådda med röda kinder. Haren jagas nämligen av vargen och springer fortare och fortare.

– Vi använder kroppen inte bara för att det är snyggt. Kroppen minns bättre än huvudet också, peppar Cecilia.

När de jojkar vargen är den ganska långsam, slö – kanske mätt. Vargen har tagit renar och jojken är vemodig och sorglig.

INDELADE I GRUPPER har de olika tema varje dag: språkdrama och jojk, slöjd, snö och väder (mäter snödjup med pinnar och ”mellan tummen och pekfingret).

36 barn från Alsike (Uppsala) i söder till Gällivare i norr språkbadar den här veckan i mitten av januari. De är 11-12 år. Nästa vecka kommer lika många 13-14-åringar. Sen hösten 2008 har ett par hundra unga varit på ett eller flera sydsamiska språkbad på norsk och svensk sida. EU-projektet drivs av Sameskolstyrelsen tillsammans med Fylkesmannen i Nordland och det här är sista veckorna. Förhoppningen är att Fylkesmannen tillsammans med svensk sida står för ett läger hösten 2011 och sen är det ovisst.

– Jag ser sen fram emot att vi söker pengar för ännu ett EU-projekt. Ja, egentligen skulle det ju vara bäst om det blir permanent förstås! Norska myndigheter har skickat sådana signaler redan, säger sydsamiska språkbadets primus motor Sagka Stångberg.

Bilder:

I djup snö

Jens Rehnfeldt och Nico Forsberg mäter snödjup med hela kroppen och varandra.

Lars-Jonas-ös

”Åarjel saemien nïejte” med Lars-Jonas Johansson får hela språkbadet att sjunga högt och rocka loss.

Jojk med Cecilia

När vargen jagar springer haren fort, både i jojk och med armarna.
Last Updated on Wednesday, 23 February 2011 15:35

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör