Monday, 12 November 2007 09:01
Sju unga kvinnor äntrar scenen, tillsammans eller en och en. De sjunger och jojkar av hjärtas lust.
Projektet som går ut på att få unga att sjunga på sitt minoritetsspråk har lyckats. Och publiken jublar.
I slutet av september var det konsertpremiär för ett EU-finansierat projekt som går ut på att få unga människor att sjunga på sitt minoritetsspråk. Fem kommuner deltar i projektet och premiärkonserten gavs i Jokkmokk, där det sjungande språket förstås var samiska.
Långt innan portarna slogs upp till konsertlokalen trängdes folk i foajén. Barn, gamla och unga. Ståplats fick duga för många och brandsäkerhetsreglerna torde ha satts alldeles ur spel. Och redan första början, när sju samspelta röster fogade ihop jojken Tåget till snyggt ackompanjemang, lovade gott.
– Vi har bara träffats tre gånger, men i helgen som gick har vi svettats ordentligt, berättar projektledare Erling Fredriksson.
Just för den samiska delen av projektet har han knutit Paul Ol-Jona Utsi till sig. Det var Fredriksson och Utsi som ackompanjerade de sju unga sångerskorna under konserten, med bland annat flöjt, bas, piano och gitarr. Och som oftast under jojkkonserter med unga förmågor var publikens entusiasm enorm. I Risten Marja Inga visade sig en sann entertainer bo. Hennes presentation av jojken om ”livets glada pojkar – som bor i Tårrajaur!” mottogs med jätteskratt.
SÅNGARNA I projektet har sökts via kontakter och genom mun-mot-mun-metoden. Alla som hade lust fick vara med. Tyvärr hade inte en enda kille det, men bland de sju tjejerna fanns både en och annan riktigt sångtalang, utöver redan kända som Katarina Rimpi.
– Jag är imponerad av dem och av den stora variationen. Det här har varit jobb med musik på hög nivå – inte med någon vanlig skolkonsert. Och för mig personligen har det varit väldigt berikande att få arbeta med den samiska världen, säger Erling Fredriksson, professionell musiker och kompositör och en del av folkmusikgruppen Jord.
16-åriga Tanja Nordfjell från Vålådalen var en av kvällens sångare. Hon framförde sånger på sydsamiska.
– När det bara vällde in folk blev jag skakis, men nu känns det jättebra, säger hon efter konserten.
Tanja Nordfjell säger att syftet med projektet, att få unga att sjunga på sitt minoritetsspråk, har uppfyllts.
– Och dessutom har vi haft jätteroligt tillsammans i den här gruppen. Nu får jag se vad nästa steg blir, men det är definitivt inte slut med det här för mig.
Text och foto: ÅSA LINDSTRAND
Översättning: HEIDI ANDERSEN
Bildtext:
Anna-Lina Labba, Sara Helen Persson, Ellinor Kuhmunen, Tanja Nordfjell, Katarina Rimpi, Isabel Pavval och Risten Marja Inga framförde en bejublad konsert i Jokkmokk.
Projektledare Erling Fredriksson och handledare Paul Ol-Jona Utsi ackompanjerade sånger och jojkar vid konserten i Jokkmokk. ”Jag är imponerad över variationen,” säger Erling Fredriksson.