Sápmi tog plats på Climate live

När Climate live genomfördes för första gången var stora delar av den svenska artisteliten på plats. Förutom musik bjöds det på tal från bland annat Greta Thunberg och aktivister i och utanför Sápmi. 

– Det var häftigt och mäktigt att få tala här inför en så stor publik, säger Julia Rensberg.

Pandemin gjorde att världen stannade upp, vilket fick följden att utsläppen under 2020 minskade för första gången sedan finanskrisen 2009. Något annat som stannade upp var den svenska klimatrörelsen som nu är tillbaka på allvar i och med att Climate live genomfördes den 16 oktober med tusentals personer i publiken. På plats från Sapmi fanns Sofia Jannok, Jon Henrik Fjällgren, Maxida Märak och representanter från Sáminourra. Alva Fjellström och Julia Rensberg inledde sitt tal genom att ge en röst till Sapmi. 

Greta Thunberg tyckte att talet som Julia och Alva höll var fantastiskt. 

– Vi är dom som var här först, en röst från Sápmi, ett eko. En del av er har hört om oss tidigare, men har ni lyssnat? Ikväll representerar vi Sáminuorra, och först vill vi tacka arrangörerna för årets viktigaste konsert för klimatet.

TIDIGARE HAR Alva och Julia representerat Sápmi och Sáminuorra på COP21 i Madrid. Då talade de också för en bred massa men i Kungsträdgården var det fler som bevittnade deras tal live. 

– Det var häftigt och mäktigt att få tala här inför en så stor publik, säger Julia Rensberg.
Efter att Alva och Julia hållit sitt tal möttes de av stående ovationer och hyllades av flera andra aktivister.
– Talet var fantastiskt, kommenterade Greta Thunberg innan hon själv skulle upp på scenen och dansa med programledaren Andreas Magnusson. 

TALET SOM Alva och Julia framförde fokuserade på den kunskap som urfolk besitter och all den mark och biologisk mångfald som urfolk världen över skyddar.
– Siffrorna talar sitt tydliga språk. Med 25 procent av marken skyddar världens urfolk 80 procent av den biologiska mångfalden. Det är dags att makthavare börjar lyssna på oss urfolk, säger Julia Rensberg.

TEXT OCH FOTO ADAM KARLS JOHANSSON

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör