Mats ritar sina samiska rötter

Efter 231 sidor står ordet där. FOLKMORD. Inga kompromisser eller omskrivningar.

Serietecknaren Mats Jonsson hade letat och läst, ritat och skrivit sig fram till ögonblicket då det slog honom: Sverige hade en plan och planen var att skogssamerna skulle försvinna. 

Och själv var han den perfekta slutprodukten i Sveriges assimileringsfabrik. En skogssamisk ättling som inte hade en susning om sitt ursprung. Och allt började med att spanna öppnades när farfar dog. 

Tidigare i höst kom Mats Jonssons bok När vi var samer ut. Den är nominerad till Augustpriset som årets svenska skönlitterära bok. 

– I den låg bland annat renmärkesbevis, ett tomt kuvert från lappfogden i Västerbottens län, ett tryckt litet häfte om renskötsel och så inskrivningsboken till det militära, där det stod att farfar var nomadlapp till yrket och därför fick frisedel. Farfar var helt och hållet uppvuxen i den samiska kulturen. Tänk att det fanns så många lager i hans liv, och så syntes bara ett, säger Mats Jonsson.

TEXT ÅSA LINDSTRAND FOTO ÅSA HEDMAN

Vill du läsa hela artikeln?

Beställ din tidning genom knappen nedan. Vi ser fram emot att kunna erbjuda alla våra prenumeranter både en tryckt och digital tidning, från och med den 1 juli 2020.
Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör