Med debatter, samtal, underhållning och en massa god mat firade Sáminuorra under Jokkmokks marknad. Ungdomsorganisationen fyller nämligen 60 år i år. Jubileumet till ära genomförde de sina aktiviteter i den inlånade restaurangkåtan Boaššu/NOMAD Indigenous FoodLab.
TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND
Inger Anita Smuk från ICR, International Centre for Reindeer Husbandry, framhöll i sitt tal under Sáminuorras 60-årsmottagning att det var mycket tack vare Sáminuorras insatser som organisationens kongress kunde genomföras i Jåhmåhkke 2017. Därför var det heller ingen tvekan när Sáminuorras ordförande Sara Elvira Kuhmunen hörde av sig och frågade om de fick låna den exklusiva restaurangkåtan Boaššu/NOMAD Indigenous FoodLab. Där inne lagades inte bara spännande samisk mat under vintermarknaden. Boaššu var också platsen för politiska debatter, samtal och musik.
UNGDOMSTIDNINGEN Nuorats chefredaktör Katarina Hällgren ledde ett samtal där tidigare ordföranden för Sáminuorra åt att minnas flydda tider. Ol-Johán Sikku mindes hur de till en början nådde de samiska ungdomarna genom idrotten. Nuvarande kommunalrådet i Árjjepluovve, Isak Utsi, avslöjade hur han mer eller mindre kuppade sig till ordförandeposten. Lars Miguel Utsi berättade hur han fick rådet att plugga in det som är varje förenings ryggrad – stadgarna – och hur imponerade medlemmar tyckte att han verkade koll och därför valde honom till ordförande. Alla tre konstaterade att Sáminuorra under en period var deras identitet och att tiden i organisationen varit betydelsefull för dem.
DET KLASSISKA jojk-, sång- och musikarrangemanget Nuoraid Lávdi kom i år tillbaka i liten men ny tappning. Mitt på marknadslördagen i Boaššu klev några talangfulla unga samer upp på den lilla scenen och jojkade, spelade gitarr och sjöng. Toner av hopp från de unga samerna steg genom rökhålet ut över marknadsområdet.