Wednesday, 03 July 2013 21:59
ORDFÖRANDE Ungdomsorganisationen Sáminuorra fyller 50 år i år och i samband med årsmötet i Saxnäs valdes Per Jonas Partapuoli till ny ordförande. Han ser det som en utmaning och en stor ära och menar att Sáminuorra måste ta större plats i samhällsdebatten.
TEXT KATARINA HÄLLGREN
FOTO ANNA-MARIA FJELLSTRÖM
Per Jonas Partapuoli har sin bas i hembyn Årosjokk i Kiruna kommun och jobbar just nu som medproducent på radioskrivarklubben på nordsamiska, i regi av Utbildningsradion. Sedan mitten på maj är han ordförande i Sáminuorra, och efterträder Mattias Harr.
Det känns utmanande att testa på och samtidigt är det ett stort ansvar. Det ska bli väldigt spännande och roligt att jobba med den nya styrelsen.
Per Jonas har valts på ett år och det är en lösning som Sáminuorra haft ett tag. Det ger, enligt Per Jonas, en möjlighet att sluta efter ett år om man inte längre känner manad.
Eftersom det är en ungdomsorganisation är det viktigt att man som ordförande är peppad att fortsätta arbete. Vi har inte råd med att organisationen stannar upp.
Sáminuorra har tidigare varit känd för att vara en ganska radikal organisation. Per Jonas berättar att Sáminuorra skapade en ny profil och omstrukturerade sitt arbete för några år sedan när Helena Omma var ordförande, något som Mattias Harr fortsatt jobba med. Per Jonas kommer att fortsätta på samma linje.
Jag tror inte det radikala alltid är det bästa. Om vi ska skapa förändring i samhället ska man göra det med personliga möten. Att kompromissa med de som har makten är receptet på framgång. Vi är en ungdomsorganisation så det är klart att vi kommer att kräva saker, men när det kommer till kärnfrågor så handlar det om att kompromissa och prata.
På årsmötet i Saxnäs lades en treårsvision med temat självbestämmande och dekolonisering och på det kommer fokus ligga de närmaste åren.
Vi ska jobba för att samer ska ta mer plats i samhället. Sedan finns det många saker man kan jobba med i självbestämmandevisionen. En sak är att ta tillbaka sitt språk och inte bara säga att staten stal vårt språk. Det är viktigt att inte bli offer utan inse att det är vi själva som styr.
Per Jonas är inte övertygad om att det västerländska sättet att styra passar samerna. Han menar att man måste hitta sitt eget sätt och gå tillbaka till de traditionella kunskaperna som samerna använt sig av tidigare.
Samtidigt jobbar vi med exempelvis projektet Queering Sápmi. Det har gjort jättemycket för det samiska samhället och något vi måste jobba vidare med. Vi vill vara en förebild i det samiska samhället.
Per Jonas Partapuoli tror att 50-årsfirande Sáminuorra betyder oerhört mycket för unga samer idag.
För 20 år sedan tonades organisationen ner eftersom vi fick ett parlament, men eftersom parlamentet inte blivit det man hoppats på så tror jag det finns större hopp bland de samiska organisationerna.
Per Jonas morfar var Nikolaus Stenberg, som bland annat var SSR:s ordförande och jämförelsen har inte låtit vänta på sig.
Det är lite läskigt när man sätter så stora förhoppningar på mig, samtidigt är det motiverande. Min familj har alltid varit samhällsengagerad och de har påverkat mig och min syster, så visst har vi mycket att leva upp till.