De blev glada när de upptäckte varandra bland Luleås rebellmammor. För sina barns och barnbarns skull manifesterar Gudrun Marsja och Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt för klimatet och tar samtidigt strid mot konstgödselfabriken i Luleå.
TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND
Kvinnor i olika åldrar droppar in genom entrén till Kulturens Hus i Luleå. Några bär på banderoller, andra har enkla handskrivna skyltar. Blad med sångtexter delas ut. Det är rebellmammornas rader för jorden. Den här lördagen i slutet av september är sjätte gången som mammor, mormödrar och farmödrar genomför en global manifestation.
– Jag och min man startade Fridays for Future i Boden, men uppslutningen var dålig. Luften gick ur oss när det bara var vi två som stod där och manifesterade, berättar Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt.
HENNES engagemang för klimatet gick dock inte ur. Anna-Greta sökte sig till istället till rebellmammorna i Luleå. Där blev hon glatt överraskad då hon mötte en annan samisk rebellmamma, nämligen Gudrun Marsja. De båda kände varandra sedan tidigare, genom Boden-Luleå sameförening.
– Jag kände att klimatpolitiken är så dålig, så jag funderade på vad jag själv kunde göra. Det var en bekant som tog med mig till rebellmammorna, berättar Gudrun.
Rebellmammorna i Luleå arbetar organiserat. Varje gång kommunpolitikerna samlas till fullmäktige står mammorna utanför kommunhuset. Genom att dela ut en alternativ dagordning för fullmäktigemötet framför de sitt budskap.
– I början strök vi alla ärenden och satte upp ett enda på dagordningen: Klimatfrågan. Numera utgår vi från vilka ärenden som finns på listan och ändrar i dagordningen utifrån det, berättar Gudrun Marsja.
ANNA-GRETA Fahlgren Rensfeldt, som har sina rötter i Fjällbonäs och Östra Kikkejaur, har varit politiskt engagerad i socialdemokraterna. Hon bytte så småningom parti på röstsedeln till ett grönare alternativ. Men egentligen har hon, säger hon, tappat tron på politikens förmåga att lösa klimatproblemen.
– Nu sker inte bara översvämningar och annat i länder långt bort. Det sker i Europa och det händer här, i Sápmi. Glaciärerna smälter och skogarna brinner. Så det är större anledning än någonsin att agera, säger hon.
Det är oron för barnens och barnbarnens framtid som förenar rebellmammor världen över. Anna-Greta berättar att hon tidigt påverkades av dotterns engagemang.
– Hon började prata om klimatet redan som tonåring och idag är hon i 40-årsåldern.
GUDRUN Marsja, från Kaitum och Girjas sameby, berättar att det var under studentåren som hennes engagemang väcktes.
– Jag gick på sjuksköterskeskolan när jag läste Tyst vår i slutet av 1960-talet. Den gjorde intryck på mig, säger hon, och fortsätter:
– Folk säger att det inte spelar någon roll vad jag gör, för det går ändå så många flyg i Kina och USA varje dag. Men jag tycker inte att man ska tänka så, utan istället försöka påverka.
Anna-Greta fyller i:
– Jag brukar tänka på min mamma, hur hon levde. Hon gjorde inte många klimatavtryck.
BÅDA HAR slutat flyga. Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt säger att hon sällan kör bil numera. Gudrun anländer till rebellmammornas möte på cykel. Mer vegetarisk mat och secondhandkläder är andra konkreta förändringar i vardagen.
– Jag värnar renskötseln och kan inte se det vettiga i att vi avverkar skogarna för att rädda klimatet. Vi har ett hemman och nu har vi bestämt att vi inte ska avverka. Dels vill vi ha skogen kvar, men också för att det är bäst för klimatet att den står där.
– Ja, jag tror ju, säger Gudrun, att vindkraft och solenergi kan vara bra för klimatet, men samtidigt är jag tveksam. Hur grön är den gröna omställningen egentligen?
ÄVEN OM SOLEN skiner är det en kylig septemberlördag i Luleå. Ett 40-tal kvinnor, några hand i hand med barn eller barnbarn, sjunger sig fram genom Luleås centrum till den gula paviljongen som ofta är platsen för tal och manifestationer. Ett tema för dagen är det samarbete mellan företaget Fertiberia, Lantmännen och Nordion som ska resultera i en mineralgödselfabrik i Luleå. En produktion som påstås bli fossilfri och som också innefattar vätgasproduktion i Letsi i Jokkmmokks kommun. Därifrån ska en ledning dras genom renbetesmarkerna. Den som går in på webbplatsen Vårt Luleå ser informationen under två teman: Tillväxt och Grön industri. Rebellmammorna är av en annan åsikt.
– Tanken med grön industri är att minska utsläppen och göra hållbara produkter, inte att välkomna industrier som struntar i att ta hand om avfall på ett acceptabelt sätt och som lockas till Norrbotten med billig och ”grön” el, skriver rebellamammorna, skriver de i NSD en tid efter manifestationen.
LITE PÅ sidan av rebellamammornas manifestation står några pappor, makar, morfäder. En av dem kommer fram.
– Är du journalist?
– Jo.
– Det här företaget ska alltså syssla med samma sak som den last det ryska fartyget utanför Danmark har. Det som det är ett jäkla liv om just nu.
Det han menar är ryskflaggade MV Ruby som med 20 000 ton ammoniumnitrat ombord gick in i Östersjön. Detta efter att ha seglat omkring på Atlanten med skrovskador som fartyget fick vid lastning på Kolahalvön. Efter det ville ingen hamn ta emot fartyget.
GUDRUN MARSJA och Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt ser att rebellmammornas roll är att medvetendandegöra fler människor och få folk att fundera.
– Det är stilla manifestationer där vi sjunger. Vi klistrar inte fast oss i vägar – där går nog min gräns, säger Gudrun.
Anna-Greta tror att hon skulle kunna bli ännu mer rebellisk. På frågan om någon av dem känner klimatångest säger de att nja, kanske inte fysisk ångest med känslan av att kvävas, men en gnagande oro finns där.
– Någon slags klimatångest har jag nog. I fjol kom snön innan löven föll och vissa blommor blommar om när ängen är slagen. Det är mycket som inte stämmer, säger Anna-Greta.
Bildtexter:
- Gudrun Marsja och Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt i Rebellmammornas tåg i Luleå.
- Inte bara mammor, utan också mor- och farföräldrar deltar i manifestationerna för klimatet.
- Oron för barnens och barnbarnens framtid fick Gudrun och Anna-Greta att blir rebellmammor.
- Gudrun Marsja läste Tyst vår i slutet av 1960-talet och har sedan dess känt ett engagemang för natur och miljö.
- Anna-Gretas dotterdotter Dagny följde med till manifestationen.
- Det var Anna-Gretas dotter Elsa, till höger, som påverkade sin mamma till ett starkare miljöengagemang.