Radioprofilen Per-Nils Idivuoma är berättelsernas man

I femtio år var han Per-Nils Idivuoma med det samiska folket. Han är radioprofilen som aldrig går tom på historier. Nu berättar han i Samefolket om hur han lurade Säpo i mötet med kronprinsessan och hur han blev skjuten av rånare.

”Jag var den första samiska programmakaren och jag fick betalt för att intervjua och prata samiska i serien. 10 000 kronor extra fick jag för att jag pratade samiska. Det var mycket pengar på den tiden,” berättar Per-Nils Idivuoma.

Efter nästan ett halvt sekel på Sveriges Radio i det samiska folkets tjänst pensionerade han sig med mottot som han haft sen barnsben: 

– Att leva i fred har nog varit min grej. Att inte blanda mig i bråk. Men ändå har jag stöttat samerna till hundra procent. Och jag har haft roligt på vägen.

TEXT OCH FOTO LARS-OLA MARAKATT

Vill du läsa hela artikeln?

Beställ din tidning genom knappen nedan. Vi ser fram emot att kunna erbjuda alla våra prenumeranter både en tryckt och digital tidning, från och med den 1 juli 2020.