Thursday, 20 January 2011 11:22
I våras vann hon Sámi Grand Prix och i slutet av november representerade Pia-Maria Holmgren Sápmi i minoritetssångtävlingen Liet-Lavlut, som i år avgjordes i Frankrike. Sápmi slutade på en niondeplats, men Pia-Maria var inte besviken.
– Vi gjorde vårt absolut bästa och hade inte kunnat göra på något annat sätt. Jag har ju vunnit en gång redan så jag känner mig nöjd.
Text: KATARINA HÄLLGREN
Foto: ANN HOLMGREN
Som brukligt är blir segraren i sångdelen i Sámi Grand Prix, som varje år avgörs i Kautokeino under påsken, den som får representera Sápmi i Liet-Lavlut. Pia-Maria Holmgren, bosatt i Luleå, var den som sjöng sig till segern i Sámi Grand Prix med låten Geaidnu. Texten är skriven av hennes moster Ingegerd Unga och Pia-Maria har själv skrivit musiken. Hon beskriver låten som en lidelsefull och längtansfull låt om att få leva med den man älskar.
– Det är en ganska stark text och jag har försökt göra en melodi som känns rätt och jag känner mig väldigt nöjd med hur den blev.
Samiskan har hon haft omkring sig sedan barnsben, men säger sig själv mest prata samiska med barn och hundar
– Att sjunga är ett sätt att lära sig använda språket. Jag har fått jobba stenhårt med att få till uttalet, men jag älskar utmaningar.
För henne var det blandade känslor att få äran att representera Sápmi i franska Lorient.
– Först var det givetvis jättekul, men sedan insåg jag att jag skulle tvinga ordna finansieringen, musiker och kör själv och någonstans där försvann lite av känslan.
SEDAN I SOMRAS har Pia-Maria jobbat med att söka pengar och när den delen var löst gällde det att hitta nya musiker och körtjej eftersom de som deltog under Sámi Grand Prix inte hade tid att åka med till Frankrike.
– Det var jättelärorikt att ordna allting själv, men det var först strax innan tävlingen, när alla resor var bokade och all information skickad till Liet-Lavlut, som jag faktiskt insåg att jag skulle iväg och tävla.
Pia-Maria är van att stå på scenen och har hållit på med musik i körer och som solist i olika sammanhang sedan hon var 9-10 år, men att representera ett helt folk var något nytt.
– Ofta representerar man ju sig själv, men nu skulle jag representera Sápmi och det var en skrämmande och mäktig känsla. Det är klart att det blir pirrigt och ansvarsfullt men också otroligt kul. Själva tävlingsmomentet tänkte jag inte så mycket på för det är svårt att tävla i musik.
ATT SÁPMI VUNNIT flera gånger hade Pia-Maria visserligen i bakhuvudet, men hon menar att det inte går att göra annat än sitt bästa. Vilket hon och hennes musiker också gjorde. Av elva tävlingsbidrag slutade Sápmi på en niondeplats.
– Det var lite tråkigt att det blev en niondeplats, men att tävla i musik är ju som sagt svårt. Tydligen så går det eftersom det görs, men jag tror inte man ska ta det så allvarligt och personligt. Det gör i alla fall inte jag. Om man inte gjort sitt bästa kan man säkert känna sig besviken, men så länge man är nöjd själv så åker man därifrån med flaggan i topp.
Vinnarlåten Rumdardrongurin med gruppen Orka från Färöarna beskriver Pia-Maria som jätteetno och innovativ grupp med hemmagjorda instrument.
– Jag hade nog inte korat dem som vinnare, men å andra sidan vet jag inte vem annars jag skulle ha valt. Musik handlar så mycket om tycke och smak.
Det späckade schemat under de tre dagarna på Liet-Lavlut och att deltagarna var utspridda på olika hotell gjorde att de inte hade chansen att lyssna på varandras bidrag innan tävlingen, vilket Pia-Maria tyckte var synd.
– Hela Liet-Lavlut var en fantastiskt spännande upplevelse, men kanske inte riktigt lika bra organiserat som Sámi Grand Prix. Det hade varit bra med en träff där man presenterat alla som var involverade i tävlingen. Vi hade en galamiddag kvällen innan tävlingen, men där visste man knappt vem någon var. Men mycket handlar nog om deras kultur och deras stil, det är ju bara att ta seden dit man kommer och det var väldigt trevligt ändå.
DEN NÄRMASTE FRAMTIDEN för Pia-Maria handlar också det om musik. Tillsammans med två tjejer från Luleå ska hon sätta upp en show, Eallin, där det samiska möter det svenska. Målgruppen är företagsevent i hela Sverige och det kommer att vara dansare, facklor, bildspel och körer.
– Jag vill visa den samiska världen för andra och visa vad vi har. Det blir en marknadsföring av hela Norrbotten där fjället möter kusten och där vi visar på att vi har många likheter och olikheter.
Om det blir något mer deltagande i Sámi Grand Prix vet inte Pia-Maria i dagsläget, men hon säger sig mer än gärna åka tillbaka till Kautokeino som hon gillar väldigt mycket.
– Jag är en tävlingsmänniska och har hållit på med idrott sedan jag var liten och att tävla ger en kick i sig. Men framförallt, att stå på scenen är det roligaste oavsett om det är tävling eller inte.
Bildtext1: Pia-Maria Holmgren representerade Sápmi i årets Liet-Lavlut.
Bildtext2: Gruppen Orka från Färöarna blev årets segrare.
Bildtext3: Publikens pris gick till gruppen esistance in Dub som representerade Friol i nordöstra Italien.
Last Updated on Thursday, 20 January 2011 12:39