ISÁKs nya album heter Roasut (stormar på svenska). Titeln är densamma som albumlåten Roasut. Namnet syftar på sångerskans Ella Marie Hætta Isaksens personliga upp- och nedgångar i livet, samt ämnena som tas upp i albumet – rasism, homofobi, könsdiskriminering och klimatförändringar. 

ELLA MARIE Hætta Isaksen blev känd i Norge och Sápmi sedan hon tävlade och vann musiktävlingen Stjernekamp som sändes i norsk TV 2018. Efter segern bildade Ella Marie ISÁK tillsammans med musikproducenten Daniel Eriksen och trummisen Aleksander Kostopoulos. Och redan året efter släpptes debutalbumet Ealán. Den nya skivan Roasut känns som en naturlig fortsättning på det första albumet som kom 2019. Om du tyckte om debutalbumet så kommer du förmodligen även att älska Roasut

UNDER DE SENASTE åren har samiska artister allt mer börja ge ut EP:s, album och till och med låtar där man kan höra flera språk, vanligtvis samiska, engelska och någon av de nordiska språken. Detta är kanske ett sätt att nå ut till en bredare publik. Ella Marie sjunger lika övertygande på engelska som samiska. Det märks inte minst på låten Roasut som hon på albumet sjunger på nordsamiska, men jag tror den skulle låta minst lika bra på engelska. Jag är nämligen övertygad om att hon skulle kunna byta till engelska under någon konsert utan att för den skull göra publiken besviken. 

HAETTA ISAKSEN är inte bara en duktig sångare. Hon kan jojka också. Hennes jojk låter äkta och övertygande när den följer den poppiga musiken. Av albumets alla tio låtar är jag mest förtjust i den poppiga jojken Issát, som lyfter och blir starkare och starkare för varje gång jag lyssnar. Jag tror ISÁK har lysande framtid och det är med spänning jag ser framemot vad de kommer erbjuda publiken i framtiden. 

Bästa låten: Issát

3 av 5 Samefolket-S