Felgen Orkester släppte sitt femte album Čuđit i februari. Čuđit kan i det här fallet översättas till som kolonisatörerna och just den albumtiteln berättar att Felgen börjat utforska ett nytt ämne med sin musik. Felgen Orkester består av sex syskonbarn från Karasjok i Norska Sápmi och sedan de släppte sin första ep Soaját 2013 har de med sin dansvänliga rockmusik på nordsamiska blivit en av Sápmis mest omtyckta band. Om du inte är så bekant med den samiska musikvärlden skulle jag säga att de är en samisk version av Stiftelsen eller Emil Assergård fast med jojk. 

LÅTTEXTERNA ÄR skrivna av Nils Mikael Hætta Hansen, eller någon av de övriga bandmedlemmarna, och behandlar utöver vardagliga händelser även politik på detta album. Giđđa Beaivvit är den enda låten som inte är skriven av någon från Felgen Orkester. Den är skriven och tonsatt av Arne Hansen och Tore Lindin. Arne var far till bandmedlemmarna Nils Mikael Hætta Hansen och Morten Ailu Hansen, och en kär släktning till den övriga i bandet. Han avled under albumprocessen och för att hedra honom spelade man in hans gamla låt. 

MUSIKEN ÄR komponerad av medlemmarna i Felgen Orkester och Rolf Morten Amundsen, känd från bland annat R & GM och prisad i årets Sámi music awards i kategorin Komponista/Årets komponist. Amundsen och Felgen känner varandra väl eftersom de alla är från Karasjok och har spelat tillsammans i andra band. Amundsen har även varit involverad i deras tidigare album, så han är något av Felgens Orkesters sjunde medlem. Musiken som Amundsen och Felgen Orkester nu komponerat kommer lyssnarna känna igen sedan tidigare album. 

ČUĐiIT ÄR ett album för dem som redan tycker om Felgen Orkester därför ger jag Čuđit betyget godkänt. Men jag vill även ge dem ett extra plus för att Čuđit får mig att drömma om alla samedanser jag saknat under hela denna pandemi. 

Bästa låt: Emma Rose och Čuđit

3 av 5 

SSS