Nordiska samemästerskapen för gammal som ung

Friday, 26 September 2008 08:49

Jokkmokk bjöd på sitt bästa sensommarväder när nordiska samemästerskapen avgjordes i mitten på augusti. Drygt 200 deltagare kämpade om segern i såväl lassokastning, terränglöpning, sprint och renskötarstafett.

Som alltid var det lite av en folkfest när sommaren SM arrangerades, denna gång i Jokkmokk av Sarek IF.
Det stundtals tveksamma vädret gav vika för strålande sol och ett sista smakprov på sommarvärme under de tre tävlingsdagarna.
De skiftande åldrarna på de tävlande är en del av charmen och i år visade Dearna IF att de har duktiga unga förmågor på uppgång, såväl i löpning som i lassokastning.
Storlule SF och Soppero IF höll även de topplaceringar i de olika grenarna.
Men även de allra yngsta visade prov på tävlingsanda. Ivrigt påhejade av föräldrar och syskon sprang de cirka 50 barnen i åldrarna 2-7 år en löparrunda som arrangerades i parken. Någon vinnare utsågs däremot inte, alla deltagare fick pris i form av en godispåse, och äran förstås.
Tävlingen för de yngsta arrangerades första gången i Gällivare för två år sedan och även i Funäsdalen ifjol.

EN AV VETERANERNA som ännu en gång deltog i de samiska mästerskapen var Ingrid Stenberg från Arvidsjaur. Hon har stått på prispallen ett antal gånger under sina år som deltagare.
Hon är allt som oftast ett givet inslag i lassokastningsfinalen och toppar statistiken när det gäller segrar. Nio guld, nio silver och tre brons har det blivit genom åren. Hon har missat sommarmästerskapen totalt sju gånger sedan starten
– I början var jag väl inte så intresserad, det har kommit med åren. Nu på senare år missade jag SM när det var i Stockholm. Jag tyckte det var för långt att åka. Andra gången var när min dotter Anna-Maria gifte sig, berättar hon.
På frågan om varför hon tycker SM är värt att delta i ser hon sig om och utbrister:
– Du ser ju. Det är så roligt att komma ut och träffa så många människor och det är roligt att tävla. Det är bara synd att inte fler samer från Arvidsjaur deltar. Speciellt sådana här gånger när det är så nära att åka.
Och visst blev det seger för henne i år – igen.

Text och foto: KATARINA HÄLLGREN

Bildtext1: Mathilda Njaita, Dearna IF, gick i mål som segrare i terränglöpning i klassen flickor 9 år.

Bildtext2: Antaris Vannar, Sarek IF, segrade i terränglöpningen i klassen pojkar 10 år.

Bildtext3: Karin Nutti-Pilflykt såg målmedveten ut när hon sprang in som segrarinna i klassen flickor 12 år.

Bildtext4: Det gäller att ha tungan rätt i mun redan från start. Här startar flickor 13-14 år på sträckan 1,5 kilometer.

Bildtext5: Eva-Lena Kielatis, Sarek IF, ser ut att ha använt sina sista krafter. Men det var det värt, hon tog hem segern i löpningen för flickor 13 år.

Bildtext6: Per-Ola Jannok, Storlule SF, ser sammanbiten ut trots sin seger i löpning pojkar 13 år.

Bildtext7: Det gäller att vara i täten redan från start. Damerna i klasserna 18-85 år och 45-59 år ser minst sagt taggade ut.

Bildtext8: Viktor Lund Mikko, Pessinki sameförening pustar ut efter målgången. Han segrade i klassen herrar 16-17 år.

Bildtext9: En spurtstrid mellan den yngre och den äldre generationen. Ante Taskinen, Anara Sámi Searvvi, i klassen pojkar 15 år och Stig Lifjell, Dearna IF, i klassen herrar 45-59 år kämpar om målgången. De gick i mål på samma tid, men Ante slutade på en femteplats i sin klass, medan Stig segrade. Det bör kanske tilläggas att han var ensam i sin klass.

Bildtext10: Pigg nog att göra segergester springer Kristoffer Linder, Soppero SF, in till publikens jubel i mål som segrare i klassen herrar 18-85 år.

Bildtext11: Det såg inte fullt så njutningsfullt ut för Niillas Blind, Semisjaur-Njargs sameby, när han gick in i mål som 10:a i klassen 18-85 år.

Bildtext12: Framtidens medaljhopp, måntro? Det var minst sagt tävlingssugna knattar som samlats i parken för att springa en alldeles egen löprunda innan lassokastningen drog igång. Tävlingsledare Fia Kaddik fick till och med ta om starten på grund av tjuvstart från de flesta i gänget. Efter en runda påhejad av entusiastiska föräldrar och syskon gick de tävlande i mål på olika sätt. Många sprang hela vägen själv medan andra fick hjälp sista biten…

Bildtext13: Ella-Marja Lindh, Dearna IF, höll tungan rätt i mun och kastade sig till en seger i lassofinalen, flickor 9 år.

Bildtext14: Fia Kaddik, Sarek IF, var revanschsugen och siktade på att återigen ta guld i lassokastningen på hemmaplan. Dessvärre fick hon se sig besegrad och slutade på en femteplats i klassen damer 45-59 år.

Bildtext15: Lassokastningsdrottningen Ingrid Stenberg, Arvidsjaurs SF, kastade återigen fullt och fick därmed ett guld i finalen i klassen damer 45-59 år.

Bildtext16: Johanna Njaita, Dearna IF, kastade inte fullt men besegrade ändå sina motståndare i klassen damer 18-85 år.

Bildtext17: Med fullständig koncentration kommer man långt. Håkan Kuorak, Storlule SF, var inte snabbast men kastade fullt. Därmed fick han guld i klassen herrar 45-59 år.

Bildtext18: Nöjda segrarinnor i damstafetten, Kajsa Fjellström, Anna-Maria Fjellström och Anna Erika Hedman, Fatmomakke IF.

Bildtext19: Lars-Henrik Idivuoma springer sista sträckan i mål och tar därmed hem segern för Soppero SF lag 1 i herrstafetten.

Bildtext20: Rickard Länta möter publikens jubel när han går i mål på sista sträckan för Sarek IF lag 1 som fick silvermedalj i herrstafetten.

Bildtext21: Kristoffer Linder, Adam Vikström och Lars-Henrik Idivuoma tar nöjda emot guldmedaljerna för stafettsegern.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör