Kultur i fokus i Funäsdalen

Wednesday, 30 April 2008 09:36

För fjärde gången i ordningen arrangerades de samiska kulturdagarna i Funäsdalen. Med dräktvisning, konstutställning och jojk firades Lopme Naestie i dagarna tre.

Lopme Naestie är kulturdagar som börjat växa in i sin kostym. Med fyra år på nacken börjar konceptet kännas igen och uppskattas år efter år.
Samebyarna Mittådalen och Handölsdalen är huvudarrangörer och deras syfte är att lyfta fram den samiska kulturen och näringslivet i området.
I år arrangerades Lopme Naestie, lite tidigare än vanligt, 7-9 mars. Men redan på tisdagen samma vecka tjuvstartades firandet med föreläsningar av Ingrid Rehnfeldt, Eva Ljungdahl, Maj Lis Skaltje, Kerstin Pittsa Omma och Gudrun Kuhmunen som på olika sätt forskar och förmedlar vidare sin samiska kunskap.
På fredagen var det officiell invigning av kulturdagarna, på Risnäset vid sjön, genom sametingets ordförande Sylvia Simma.
I vanlig ordning var Risnäset också den centrala platsen för firandet, med tältkåta, servering och försäljning av samiska produkter.
Konstnärerna Annica Waara, Tärendö, Solveig Andersson och Madeleine Renhuvud, Mittådalen, visade upp sina alster både på Risnäset och vid Gamla museet.
En av höjdpunkterna var konserten med Wimme Saari i kyrkan på fredagkvällen och det var också i kyrkan som firandet avslutades på söndagen med samisk mässa.
Kjerstin Valkeapää var projektledare för årets Lopme Naestie som för första gången drevs i egen regi av de båda samebyarna. Tidigare år har kulturdagarna drivits som EU-projekt, men i år har samebyarna fixat privata sponsorer och stöd från Härjedalens kommun, landstinget, sametinget och länsstyrelsen.
Hon är nöjd med årets tillställning.
–Vi försöker utvidga Lopme Naestie varje år, men i den takt som gör att vi rår på det. Kulturdagarna är väldigt uppskattade, både turister och lokalbefolkning frågar efter det här.
Tanken är att Lopme Naestie ska fortsätta arrangeras varje år.
–Vi samer måste börja visa att vi lever och bor i bygden, det är själva andemeningen.

Text: KATARINA HÄLLGREN
Foto: JOCKE LAGERCRANTZ
Översättning: DAVID JONASSON

Bildtext1: Solveig Andersson på den årliga dräktvisningen.

Bildtext2: Brita Fjellgren-Valkeapää i en karesuandokolt och oväderskrage.

Bildtext3: De fyra ungdomarna Silje Thomasson, Tomas Gälok, Jon-Isak Gälok, Matilda Renfeldt på dräktvisning.

Bildtext4: Madeleine Renhuvud och Solveig Andersson visade upp sina konstverk under kulturdagarna.

Bildtext5: Sámi Duodjis renrajd kom på besök till Lopme Naestie och verkade fascinera barnen.

Bildtext6: Stilfulla samiskinspirerade glas gjorda av Madeleine Renhuvud.

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör