17 medaljer för Sápmi i AW

Wednesday, 30 April 2008 09:35

24 skidåkare plus ett damfotbollslag och totalt 17 medaljer. Det blev resultatet för Sápmi i Arctic Winter Games som avgjordes i Yelloknife i Kanada 9-15 mars.

Arctic Winter Games är en anrik tävling med 38 år på nacken. När första tävlingen avgjordes var det en blygsam skara på tre lag som deltog. Nu är AWG ett jättearrangemang, som arrangeras vartannat år, med nästa 2 000 deltagare, i åldrarna 13-18 år, och lika många volontärer.
Två av ledarna för Sápmis lag, Reino Svakko och Asllat Palto, var på plats veckan innan tävlingarna drog igång och då var det minst sagt kylslaget.
–Det var –40 grader när vi kom, så man tänkte ju på hur det skulle gå eftersom köldgränsen är på –20 grader, berättar Reino.
Men lagom tills att tävlingstruppen var på plats var temperaturen nere på noll och beslutet togs att tävla utan vilodagar.
Sápmi deltog första gången 2004 och i år var det tredje gången. Sápmi tävlade liksom tidigare år i längdskidåkning, men nytt för i år var det damfotbollslag som deltog och dessutom segrade i finalen mot Grönland.
För längdskidåkarna blev det totalt 16 medaljer, fem guld, fem silver och sex brons. Antalet medaljer var visserligen mindre än de tidigare åren då Sápmi tog 23 respektive 21 medaljer, men Reino Svakko är inte missnöjd.
–Det är nytt motstånd från år till år och det går inte att jämföra med tidigare år. Ryssarna tar oftast hem nästan allt i de äldre klasserna, de är helt grymma.
Sametingspresidenten från norsk sida, Egil Olli, fanns på plats och han lovade att det skulle bli fortsatt deltagande från Sápmis sida.
Nästa Arctic Winter Games avgörs 2010, återigen i Kanada.

KATARINA HÄLLGREN
Foto: REINO SVAKKO
Översättning: JOHNNY SKOGLUND

Bildtexter:

Awg1: Invigning av skidtävlingarna i Yellowknife.

Awg2Team Sápmi i väntan på den högtidliga Invigningen på inledningskvällen.s

Awg3: Marja-Liissa Partapuoli, Tana, fick äran att vara fanbärare. Hon har deltagit i alla de tre år som Sápmi varit med i AWG.

Awg4: Norges sametingspresident Egil Olli med två av de tävlande. Tillsammans med Emil Dragvik Bakken lyfter han upp Öyvind Eriksson.

Awg5: Tre stolta pristagare: Jonas Svineng, Lone Johanne Nilsen och Viktor Lund-Mikko.

Awg6: Gruppbild på nästan alla stafettmedaljörer:
Längst bak från vänster: Anne-Katarina Nutti, Tonje Nilsen, Anne Henriette Reinås (92-93:or) Marja Liissa Partapuoli, Elena Therese Danielsen Lifjell, Lone Johanne Nilsen (90-91:or) Viktor Lund-Mikko, Viktor Linder (90-91:or).
Främre raden från vänster: Emil Dragvik Bakken, Hans Petter Blomstereng, Öyvind Erichsen (92-93:or)och Per Inge Lindi (90-91:a).

Awg7: Sápmis fotbollslag som tog hem finalen mot Grönland.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör