Vi känner alla till hur talet har påverkat oss på olika sätt. Jag förmodar alla har upptäckt hur talet har drabbat dem. Vi kanske är mer medveten om det dåliga talet än det goda talet. Alla har vi fått känna av dess kraft, fastän den största kraften är det tal som lyfter oss upp.

Vi måste förstå att människan är unik här i världen genom att hon kan tala. Ingen annan på jorden kan tala som människan gör, genom sin mun.. Det kan vi inte förneka. Hon kan skapa ord med sin tunga, och kan påverka människor och omgivning med sina ord.

Människan har alltid velat skapa och forma med sina händer, det hon har behövt. Man kan skapa på olika sätt, men ett är uppenbart, människan längtar efter att skapa. På samma sätt som människan har förmågan att skapa och arbeta med sina händer, kan hon också skapa med sina ord. Vi kan förändra situationer med ett enda ord. Jag tror inte vi fullt ut har förstått dess kraft. Om det nu är så, skulle vi i högre grad ta ansvar för våra ord, och vad vi säger till varandra. Innan vi släpper lös tungan och kritiserar varandra, ska vi vara medvetna om att vårt tal har kraft att binda människor och strypa initiativ. Därför oavsett om det är dålig eller bra kritik, så påverkar det vår vardag, hur vi tänker och agerar. Någon har sagt: ”Såsom en människa tänker så är han.” Naturligtvis kan man hålla med om det, eftersom orden först har varit i tanken. Ord och tanke hör ihop och dessa går inte att separera.

Våra tankar formar våra ord, och orden styr vår inriktning. Därför är det väldigt sorgligt när vi har vant oss att kritisera varandra, eftersom sådan kritik påverkar vår framtid. Det är ganska lätt att söka och finna fel, det klarar var och en av oss av, men att fokusera på det som är bra är svårare.

Jag vill ge dig ett exempel så du förstår. I vintras hade några kommit fram med en ny sydsamisk ordbok, och de hade arbetat väldigt mycket med den. Naturligtvis har de en ärlig avsikt att utveckla språket. Plötsligt i TV: n dyker det upp en man som kritiserar deras arbete, och hans kritik innehåller inte beröm. Personen som var begiven på att kritisera behärskar inte ens det sydliga språket. Tror du att språkarbetarna vill fortsätta att utveckla språket? Ty det som vi idag fokusera vid binder morgondagens problem.

Jag skulle vilja ge ett exempel till i enlighet med detta. Det var när Sven-Göran Eriksson kom till England och skulle leda England i att spela fotboll. Visst kan man ha olika åsikter om Svennis, men faktum kvarstår att när han träffade fotbollspelaren David Beckham, upptäckte han hur David vant sig med att uppmärksamma sin sämre sida och lägga kraften där. Svennis utmanade David att börja träna på det som han är bra på, och utveckla den sidan. Så här har jag aldrig tänkt tidigare, sa han. Men vi känner till resultatet när han började med det: Davids högra fot är kanske världen bästa och känsligaste fot till att spela fotboll. Lyssna nu! Vad vi idag uppmärksammar och talar, har kraft till att lösa morgondagens problem.

Last Updated on Wednesday, 26 September 2007 18:33

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör