Jannok på scen efter tre år

Sofia Jannok med band och hund kom upp Studions scen i Umeå efter att Juvvá Pittja läst en av sina dikter. Det var fullsatt i salongen och förväntan låg i luften. Det var mer än tre år sedan hon stod på scen sist. 

Sofia Jannok är klar och tydlig, i låttexter såväl som i mellansnack. När Sveaskog för ett drygt år sedan meddelade att de tänkte avverka ett 700 hektar stort område i hennes hemmamarker i Luokta-Mávas fick hon nog. Hon uttalade sig i media och drog igång kampanjen Stand with Luokta-Mávas, som fick stort genomslag. Ett år efter att hotet kom står skogen kvar. Sveaskog pausade avverkningsplanerna.

Sofia Jannok vill krossa både kolonialismen och patriarkatet från scenen.

– Och när vi nu har pratat om att krossa kolonialismen tar vi nästa låt och krossar patriarkatet, säger hon.

SOFIA JANNOK ÄR tydlig med att samernas land är samernas, att det samiska folket är kvar och inte har tänkt att gå någonstans. Förhållningssättet har en smittande självklarhet. I våras gav hon ut sitt femte egna album, LavvU och dessförinnan kom EP:n Vacker Dálvi med tolkningar av Bon Iver med bland annat Annika Norlin som samarbetspartner. Annika Norlin medverkade också på konserten i Umeå. Duetten hon och Sofia Jannok gjorde tillsammans på scenen berörde starkt och mitt i den kompromisslösa kampen för folket och markerna framträdde en sårbarhet. Men, Snölejoninna kändes hur som helst som den självklara avslutningen på Sofia Jannoks återkomst till scenen. 

TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör