Isáks debutalbum får högsta betyg

Bandet Isák släppte i mars sitt debutalbum Ealán. Isák är en trio bestående av Elle Marie Hætta Isaksen (sång) , Daniel Eriksen (Producent) och Aleksander Kostopoulos (Trummor). Debutsingeln som heter Čurves Munnje kom 2017. 

Elle Hætta Isaksen blev ett känt namn för den samiska allmänheten när hon vann Sámi Grand Prix 2016 och när hon vann den norska tv-kanalen NRKs musiktävlingsprogram Stjernekampen 2018. Efter vinsten i Sámi Grand Prix bildade hon bandet Isák tillsammans med Eriksen och Kostopoulos. 

ISÁK HAR SEDAN 2017 släppt sju singlar ömsom på nordsamiska och ömsom på engelska. Albumet Ealán följer samma mönster. Hälften av låtarna är på nordsamiska. Låttexterna som 21-åriga Elle Marie skrivit handlar om de fem senaste åren i hennes liv. År som bland annat innehållit dåligt självförtroende samt psykiskt och sexuellt våld. Melodierna är ett samarbete projekt mellan de tre medlemmarna och tillsammans har det skapat popmusik som är luftig och har en öppen ljudbild.  

Ealán är en popskiva som leder den samiska musiken rakt in i 2020-talet som bara är ett halvår bort.

Det finns mycket jag tycker om med Ealán, inte minst hur det tagit sig an den välkända jojken Golle Máze, en jojk som tidigare givits ut av bland annat Sofia Jannok, Mari Boine och Marit Hætta Øverli. Jag är även förtjust i de luftiga jojkpoplåten Seammá Seammá och Mun Lean Das som är påminnelse om att hon kommer att finnas på plats även när det är svårt. 

Bästa spår: Máze, Mun Lean Das och Seammá Seammá 

Antal Samefolket: 5 av 5

TEXT MARICA BLIND FOTO ÅSA LINDSTRAND

Svensk sammanfattning

Isáks debutalbum får högsta betyg

Bandet Isák släppte i mars sitt debutalbum Ealán. Hälften av låtarna är på nordsamiska. Låttexterna som 21-åriga Elle Marie Haetta Isaksen skrivit handlar om de fem senaste åren i hennes liv. År som bland annat innehållit dåligt självförtroende samt psykiskt och sexuellt våld. ”Ealán är en popskiva som leder den samiska musiken rakt in i 2020-talet som bara är ett halvår bort.Det finns mycket jag tycker om med Ealán, inte minst hur det tagit sig an den välkända jojken Golle Máze,” skriver Samefolkets recensent Marica Blind.