Ida Ovmar är vackraste bruden

Thursday, 23 October 2014 20:28
SKÖNHET Hon kom nyligen tvåa i skönhetstävlingen Miss Exclusive of the world och i början på november representerar hon Sverige i Miss Bride of the world. Ida Ovmar älskar att stå på scenen och hon gillar möjligheten att se delar av världen som hon annars inte skulle besökt, tack vare skönhetstävlingarna.

TEXT KATARINA HÄLLGREN FOTO PRIVAT

19-åriga Ida Ovmar från Luleå har egentligen inte haft någon tydlig dröm om att tävla i skönhetstävlingar. Istället är det kontakter som gjort att hon hamnat där hon är idag.

– Jag hade kontakter i Fröken Sverige-organisationen och de ville att jag skulle komma till Stockholm för att tävla för Sverige. Det gick jättebra och det ena ledde till det andra, berättar hon.

Sommaren 2013 var hon finalist i Miss World Sweden och blev utsedd till Miss Bride of Sweden. Nyligen kom hon också tvåa i Miss Exclusive of the world, som avgjordes i Turkiet i september.

– Det kändes jättekul att få åka dit och så går det så pass bra som det gjorde. Jag hade en ganska bra magkänsla innan jag åkte, men man måste alltid vara lite beredd på att vad som helst kan hända.

Hennes passion är att stå på scenen och Ida har dansat en hel del genom åren.

– Jag har alltid tyckt att skönhetsbranschen varit intressant och det är allmänt kul att stå på scenen. Att man går upp i bikini eller kolt tänker man inte på, man vänjer sig.

Titeln Miss Bride of Sweden innebär att hon kommer att representera Sverige i Peking, Kina, i början på november i Miss Bride of the World.

– Nu är det hårdträning och bra mat som gäller. Man måste också läsa på en del så man är beredd på att svara på frågor, både när det gäller Sverige och Kina. Det är en hel del förberedelser.

Ida säger att det är så mycket mer än att bara visa upp sitt utseende inför en jury.

– Vi blir intervjuade av en jury och träffar den flera gånger, vi spelar in presentationer och de lär känna oss mer än bara på utsidan. Varje tävling har lite olika kriterier, men det är en helhetsbild som juryn gör bedömning på.

Tävlingsmomenten skiftar lite beroende på tävling, men de redan spikade momenten i Miss Bride är att visa upp sig i bikini, i nationaldräkt och i bröllopsklänning. Nationaldräkt för Idas del är arjeplogskolten. Hon har rötterna på mammans sida i Lillselet, Jokkmokk och ”lite överallt i Norrbotten” som hon beskriver det.

Mamma Mona vann titeln Miss Lappland 1992, men det är ingenting som påverkat Idas val av karriär.

– Nä, det har mest blivit som en kul grej, men jag hade tävlat i skönhetstävlingar ändå, oavsett om mamma gjort det eller inte.

På frågan om hur det känns att vara Sveriges vackraste brud skrattar hon och svarar:

– Jag tror inte jag riktigt tänkt på det så. Jag är mer glad att få uppleva allt som följer med att jag vann, att få se olika delar av världen som jag annars inte skulle ha sett. Det har gett mig så mycket.

Ida har fått bära brudklänning betydligt oftare än många andra i hennes ålder, och hon medger att hon blivit lite sugen på att gifta sig.

– När man står och provar brudklänningar kan man inte låta bli att fundera på hur ens eget bröllop ska bli. Det blir lite uppvärmning, men jag kommer nog att vänta några år till.

Än så länge är Ida inställd på att ställa upp i skönhetstävlingar, men om något år tror hon att hon kommer fokusera på annat.

– Man kommer nog till en punkt där man sett och gjort det man kan göra inom skönhetstävlingar. Jag vet inte exakt vad jag ska göra i framtiden och vad jag ska plugga till, men jag gillar det jag gör nu och det kommer nog bli något inom skönhet och modellyrket.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör