Ida Märak jojkar till raptoner

Friday, 08 May 2009 11:50

Hennes morfar är Johan Märak och Ida Märak bekräftar att jojken finns i blodet. Snart kommer hennes jojk att höras i USA när rapparen Salif lanserar låten Braveheart, med Ida Märak på jojk.

20-åriga Ida Märak har vuxit upp både i Jokkmokk och Stockholm och jojken har funnits med i hennes liv sedan barnsben. För närvarande bor hon i huvudstaden och där har hon så smått börjat göra sig ett namn som jojkare.
– Jag jojkar väldigt mycket just nu, både till vardags och genom konserter. Det är traditionell jojk, lite mer melodianpassad och med komp på gitarr, men det är ingen sångjojk jag håller på med.
Ida har skaffat sig en hel del kontakter inom mediabranchen och musikbranchen, men det var inte så hon kom i kontakt med rapparen Salif.
– Det var genom en gemensam kompis som jag var med på en fest och jojkade på skoj.
Några dagar senare träffade kompisen Salif som höll på att färdigställa de sista låtarna till en kommande skiva. En av låtarna lät annorlunda, lite irländsk och han och kompisarna hade spånat på vad man skulle göra för att låten skulle sticka ut ytterligare.
– De pratade om att ha en indian med på låten, men min kompis tipsade om mig. Salif kontaktade mig, jag åkte och träffade honom och några dagar senare spelade vi in låten.
Salif är ett välkänt namn i hiphop-sammanhang. Har är ursprungligen från Gambia, men jobbar både i Atlanta och Sverige, och har sysslat med hiphop i 14 år.

FÖR IDA MÄRAK är samarbetet en rolig och spännade grej.
– Självklart känns det jättekul. Hiphop är i princip det enda jag lyssnar på och jag tycker låten är väldigt bra. Dessutom är det jag som jojkar till deras låt och inte de som anpassar sig efter mig. Den känns seriös och välproducerad.
Hon tycker absolut att jojk och hiphop funkar tillsammans.
– Om man kan synka toner och takter och anpassar jojken efter hiphopen så funkar det absolut.
Ida har många bollar i luften, förutom jojken och jobb i klädaffär, illustrerar hon också. I april väntas låten lanseras i USA och under våren kommer vi också få se Ida i ett annat sammanhang, i Talang 2009 på tv4.
– Jag sökte inte själv till programmet, utan blev uppringd av tv4 som ville att jag skulle komma dit.
Bert Karlsson, som inte är känd för att gilla jojk, var en av de som satt i juryn och Ida passade på att framföra en jojk som har grunden i det osynliga förtrycket mot samer.
– De ogillade att jag inte hade kolten på mig och Bert fällde en kommentar att sådana som vi hör hemma på Skansen. Det var passande jojk jag körde i sammanhanget, säger Ida och skrattar. Hon tillägger:
– Jag gick inte vidare, men jag fick mycket uppmärksamhet och gjorde ett bra framträdande. Det ska bli kul att få se det på tv.

Text: KATARINA HÄLLGREN
Foto: PRIVAT
Översättning: KARIN TUOLJA

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör