Helena brinner för språket

Monday, 29 June 2009 12:35

Hennes hjärtefråga är samiskan och hon är positivt överraskad över hur etablerad Sáminuorra är som organisation. Nyligen valdes Helena Omma till ny ordförande för organisationen.
– Det är en utmaning, men det känns bra.

På Sáminuorras förbundsmöte i Piteå i mitten på maj valdes enhälligt 22-åriga Helena Omma från Gällivare till ny ordförande efter Lars-Miguel Utsi.
Nu har det gått en tid och hon har hunnit smälta intrycken och känner sig redo för sin nya utmaning som hon beskriver som spännande.

Helena är ingen nykomling i Sáminuorra-sammanhang. Hon säger sig ha varit medlem ”hela livet” och har suttit i styrelsen sedan 2007. Helena har också suttit i det tillfälliga ungdomsutskottet till sametinget. Att hon blev vald till ordförande tror hon beror på att hon varit aktiv i organisationen.
– Jag inbillar mig att det är för att jag hörts och synts ganska mycket. Jag har gjort en del skrivelser genom åren och jag har bland annat kritiserat Sáminuorra för det dåliga användandet av samiskan.

Hennes modersmål, samiskan, är nämligen något som ligger Helena extra varmt om hjärtat. Sedan ett år tillbaka befinner hon sig i Kautokeino där hon pluggar samiska.
– Jag är uppvuxen i Gällivare och där ser man hur språket håller på att försvinna mer och mer. Det är ganska jobbigt att se och jag tror det är det som gör att jag brinner för språket.

Hon kommer att jobba för att Sáminuorra ska vara föregångare när det gäller att använda sig av samiskan. Helena är övertygad om att den samiska ungdomsorganisationen fyller en viktig funktion bland de samiska ungdomarna.
– Som samisk ungdom i Sverige lever man oftast som en minoritet och det kan vara himla jobbigt. Därför är det bra att Sáminuorra finns så man får testa på att vara i majoritet, såväl på konfirmationsläger som på förbundsmöten och även styrelsemöten.
Sáminuorra ska jobba för det som samiska ungdomar tycker är viktigt, anser Helena, något hon tycker man lyckats med genom åren.
– Vi ska vara en röst i allt politikerbrus, en röst för det som är viktigt för oss och för vad vi prioriterar.

Text: KATARINA HÄLLGREN

Last Updated on Monday, 06 July 2009 12:03

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör