Hallå där, Elina Israelsson

Friday, 29 January 2016 22:46
TEATER Under hösten och vintern spelar Giron Sámi Teáhter föreställningen Reáktor. I rollen som Sunna ser vi Elina Israelsson från Gällivare, i sin debut som professionell skådespelare.

TEXT ÅSA LINDSTRAND FOTO TOR L. TUORDA

Tidigare har du mest arbetat med sång och musik. Hur är det att jobba med teater?

– Det är som ett äventyr varje dag att gå till jobbet. Även om jag har varit i kontakt med drama under mina utbildningar på Kulturama i Stockholm och Performing Arts School i Göteborg, så är det här första gången jag faktiskt arbetar som skådespelare. När jag går in på scenen måste jag kliva ur Elinas skor och kliva in i en helt annan värld. Det är jättehäftigt.

Hur har det varit att arbeta med just föreställningen Reáktor?

– Den handlar om människor som befinner sig i en svår sits. De har flytt in i ett skyddsrum efter en kärnkraftsolycka. Så vägen från att läsa manus till att stå på scenen har varit tuff. Vi har tagit hjälp av en terapeut och gått igenom vad som händer med kroppen, både fysiskt och psykiskt, vid trauman. Och jag vet inte om det kan bli så mycket värre än vad det är för de här tre personerna. Min rollkaraktär, Sunna, har ju dessutom varit med och tagit initiativ till det här kraftverket och döpt det, och nu vet hon inte ens om hennes lilla son lever. Sedan tycker jag det friskar upp föreställningen att frågor om kärlek och identitet också vävs in i den.

Vad har du lärt dig genom arbetet med föreställningen?

– Framför allt har jag lärt väldigt mycket om skådespelarjobbet. Det handlar om att skapa i varje sekund. Men när man läser manuset börjar man också tänka mycket på framtiden och klimatfrågan.

Reáktor spelas på nordsamiska, medan ditt modersmål är lulesamiska. Hur tycker du det har gått?

– Jag kom in i processen så pass sent att det inte fanns tid till att översätta mina delar till lulesamiska, så jag har haft en nordsamisk språkcoach. Jag är glad att jag har fått ett tillfälle att lära mig nordsamiska. Det är användbart för framtiden.

Vill du fortsätta göra teater?

– Ja, jag har verkligen fått blodad tand och är jättetaggad. Dessutom är det så fint att kärnan och utgångspunkten är min egen kultur. Det är viktigt att det samiska folket får konst och kultur på sitt eget språk.

Bildtext

Elina Israelsson från Gällivare har gjort debut som skådespelare i föreställningen Reáktor. ”Största skillnaden mot att vara artist är att man som skådespelare går in fullständigt i en helt annan person,” säger hon.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör