Hallå där Börje Öberg

Monday, 04 July 2016 09:10
SLÄKTFORSKNING Under många år har Börje Öberg från Parinjárgga ägnat vintrarna åt släktforskning på flera lulesamiska släkter och funnit att de tillsammans omfattar långt över 10 000 personer. Och nu, när Nordenskiöldsloppet har återuppstått, är förstås Pavva Lasse Tuorda och hans ättlingar extra aktuella.

TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND

Hur kom det sig att du började forska på din samiska släkt?
– 1993 hade vi släktträff med Rimpisidan av släkten. Det var egentligen där mitt intresse väcktes. Och ända sedan jag var liten hade jag ju hört talas om den här Grönlandsresan som Pavva Lasse Tuorda och Anders Rassa var med på. Så det ville jag veta mer om. Pavva Lasses mamma var Maria Länta i Aktse, men hon var en Rimpi, så det är så det hänger ihop.

Hur långt tillbaka i tiden har du gått?
– Mina efterforskningar går från 1650 och fram till nutid. Pavva Lasse var gift med en Spiik, så det blir många många personer i den här släktforskningen. Hur många det är vet jag inte exakt, men om man bara ser till släkterna Tuorda, Länta och Spiik, så handlar det om ungefär 9000 personer.ÂÂ

Du har sagt att det här med släktforskning är beroendeframkallande, men är det inte svårt också?
– Jo, man måste ha tid och tålamod. Svårigheten när man går bakåt kan till exempel vara att samma persons namn kan stavas på olika sätt på olika ställen. Många hade ju dessutom samma namn.

Du måste få reda på en hel del saker om de här släkterna och familjerna som andra och kanske inte ens de själva känner till?
– Så fort man vet lite grann, så får man reda på lite till. Jag har valt att inte skriva ner alla upptäckter jag gör, utan vissa saker har jag bara i huvudet. Det jag har koncentrerat mig på är blodsbandet till Tuorda, inte med vem de har fått barn, och jag har fattat ett beslut om att inte berätta allt jag har hittat, för det är mycket som är känsligt i sånt här och många som är släkt med varandra utan att veta om det. Det kan handla både om kusiner och till och med halvsyskon. En del vill inte heller kännas vid att de är släkt, men jag brukar säga, att vad folk gjorde för hundra och två hundra år sedan, det kan vi inte göra något åt.

I samband med Nordenskiöldsloppet har du gjort en stor banderoll över släkten. Har du funderat på att göra någon släktbok?
– Det är många som frågar efter det och är intresserade. Jag har funderat på att göra en bok i dragspelsmodell, men har inte lyckats hitta ett tryckeri som fixar att göra det på nog tunt papper. Jag fick idén när jag satt på ett forskningsbibliotek i Linköping och hittade en bok från 1921 som var tryckt på det sättet.

Du har också hittat en Tuordaättling i startfältet till Nordenskiöldsloppet, eller hur?
– Det stämmer. Det är Magnus Ringström i Göteborg. Han är Pavva Lasses brors barnbarns barn. Â

Bildtext

KOMMER SENARE – BILDEN TAS PÅ SÖNDAG.

Svensk sammanfattning

Hallå där Börje Öberg

Under många år har Börje Öberg från Parinjárgga ägnat vintrarna åt släktforskning på flera lulesamiska släkter och funnit att de tillsammans omfattar långt över 10 000 personer. Han har upptäckt människor som är kusiner eller rentav halvsyskon utan att veta om det, men har fattat ett beslut att inte berätta allt han vet. ”Det är mycket som är känsligt i sånt här och en del vill inte alls kännas vid att de är släkt,” säger han. Han funderar på att ge ut en bok över sin lulesamiska släktforskning om han hittar ett tryckeri som klarar av att ta sig an jobbet på det sätt han önskar.
Last Updated on Monday, 04 July 2016 09:18

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör